Κατηγορίες

Παράνομη φωτοτύπηση

Το παρόν κείμενο συνετάχθη από δικηγόρο κατά παραγγελία ομάδας εκδοτών

Παράνομη φωτοτύπηση εκπαιδευτικών-σχολικών βιβλίων

ΠΡΟΣ: Τους ιδιοκτήτες και κάθε υπεύθυνους λειτουργίας φωτοτυπικών καταστημάτων
ΑΠΟ: Εκδοτικές εταιρείες και συγγραφείς σχολικών και εκπαιδευτικών βιβλίων
ΘΕΜΑ: Παράνομη φωτοτύπηση εκπαιδευτικών-σχολικών βιβλίων

ΣΥΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας απευθύνουμε την παρούσα προκειμένου να σας επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με απαράδεκτα, παράνομα και ποινικά κολάσιμα φαινόμενα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2121/1993 και τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται απολύτως η άνευ αδείας των νόμιμων δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγραφέων και εκδοτών, φωτοτύπηση και με κάθε τρόπο αναπαραγωγή σχολικών βιβλίων και βοηθημάτων, επιστημονικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και ασκήσεων, καθώς και η άνευ αδείας συρραφή αποσπασμάτων, αντιγραφή, διασκευή, αποσπασματική παρουσίαση και εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο του συνόλου ή τμημάτων βιβλίων.

Η κατά τα ανωτέρω παράνομη δραστηριότητα συνιστά τα αστικά και ποινικά αδικήματα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας κατά Ν. 2121/1993, καθώς και της παράνομης χρήσης σήματος κατά Ν. 2239/1994 και του αθέμιτου ανταγωνισμού κατά Ν. 146/1914.

Τα Ελληνικά Δικαστήρια με πλείστες αποφάσεις τους (όπως οι υπ΄ αριθ. ΑΠ 822/2000, Τριμ.Εφ.Λάρισας.625/2002, Τριμ.Εφ. Αθηνών 4169/2005, 1676/2001 Τριμ.Πλημ.Καλαμάτας) έχουν επιβάλει σε συναδέλφους σας - ιδιοκτήτες φωτοτυπικών καταστημάτων που κατελήφθησαν να αναπαράγουν και να διαθέτουν στο κοινό φωτοαντίγραφα βιβλίων ποινές φυλάκισης από ένα έως δυόμισι έτη και βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα.

Σας επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί ότι οι παρανομούντες προβαίνουν κατ΄ επάγγελμα σε μαζική αναπαραγωγή βιβλίων κάνοντας χρήση του ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού των φωτοτυπικών κέντρων, οι ποινές που προβλέπονται από το άρθρο 66 παρ. 3 του Ν. 2121/1993 είναι κάθειρξη μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή έως 60.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, στα πλαίσια της οποίας εκτελέσθηκε η πράξη.

Εκδοτικές εταιρείες, καθώς και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις συγγραφέων και εκδοτών, σύμφωνα με τις ευχέρειες που τους παρέχονται από τον Ν. 2121/1993 διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε φωτοαντιγραφικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, προβαίνουν με τη σύμπραξη των αστυνομικών αρχών σε κατασχέσεις των παρανόμως αναπαραγομένων βιβλίων και υποβάλλουν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων μηνύσεις και αγωγές κατά των παρανομούντων.

Δεδομένων των παραπάνω, σας καλούμε να απόσχετε από κάθε δραστηριότητα φωτοτύπησης και εν γένει αναπαραγωγής και διάθεσης στο κοινό βιβλίων άνευ αδείας των νομίμων δικαιούχων συγγραφέων και εκδοτών, άλλως, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστωθεί τέλεση των ως άνω πράξεων, θα λαμβάνονται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο μέτρα, αστικής και ποινικής φύσεως.        
 


Page generated: 02/10/2024 12:22:01