Κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2005

Ανακοινώθηκαν από το Υπ. Πολιτισμού τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2005. Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου δόθηκε στη Βούλα Μάστορη για τη Δωριλένια. Η Δωριλένια είναι μια τρυφερή ιστορία, η οποία προβάλλει με ευαισθησία, φαντασία και χιούμορ το σημαντικό ρόλο του εξωσχολικού βιβλίου στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, τα μωρά μιλούν τη δική τους γλώσσα και καταλαβαίνουν όλες τις λαλιές του κόσμου – ανθρώπων και ζώων. Όταν αρχίζουν να μιλούν όμως και την ανθρωπολαλιά, ξεχνούν όλες τις άλλες γλώσσες – ακόμη και το ότι κάποτε τις ήξεραν! Η ηρωίδα της ιστορίας, η μικρή Δωριλένια, που δεν ήθελε να πάθει κάτι τέτοιο, αρνιόταν να μιλήσει την ανθρωπολαλιά, ώσπου άρχισε να επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη του σχολείου της...

Υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν 2008, η Βούλα Μάστορη άρχισε ν' ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία το 1974. Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας με έργα που διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση. Έχει βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας & Αθλημάτων Αλιείας) στο Διεθνές Φεστιβάλ Υποβρύχιας Φωτοκινηματογράφησης κι έχει αναγραφεί στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα Άντερσεν για το βιβλίο της «Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά».



Page generated: 02/10/2024 12:20:02