Κατηγορίες

Τρίτη περίοδος, 1992-1996: Έναρξη λογοτεχνίας - Συνέχεια σχολικών & παιδικών βιβλίων

Η πρώτη περίοδος στη Βαλτετσίου 14

1992

Γενικά: Έτος δυναμικής εισόδου των Εκδόσεων Πατάκη στη λογοτεχνία για μεγάλους (σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία).

Νέοι τίτλοι: Εκδόθηκαν 121 νέοι τίτλοι: 26 βιβλία για την εκπαίδευση, 75 παιδικά-νεανικά βιβλία, 11 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας, 2 έργα ξένης λογοτεχνίας, 3 βιβλία θεωρητικών επιστημών και, τέλος, 4 βιβλία διαφόρων άλλων κατηγοριών.

Κύκλος εργασιών: 1.204.855.496 δραχμές ή 3.535.892,88 €.

Βιβλία-σταθμοί: Είναι το έτος όπου ξεκινά δυναμικά η σειρά Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία. Η σειρά περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  • Η αντιπαροχή της Ζωρζ Σαρή. Το βιβλίο που είχε ήδη εκδοθεί τώρα σε νέα έκδοση, εντάσσεται στη σειρά αυτή. Αποτελείται από δύο νουβέλες, η μία με τον τίτλο Το μπαστούρωμα και η άλλη με τον τίτλο Η αποθήκη.
  • Οι ασκητές του πλήθους της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συλλογή διηγημάτων. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Φιλιππότη.
  • Αχ, Αντριανή του Χρήστου Δεσύλλα, μυθιστόρημα.
  • Χίλια πενήντα μιλιμπάρς της Κωστούλας Μητροπούλου, μυθιστόρημα από τη συγγραφέα και εκπρόσωπο του Νέου Μυθιστορήματος (Nouveau Roman) στη χώρα μας.
  • Ο ερωτευμένος πυροσβέστης του Ευγένιου Τριβιζά, συλλογή διηγημάτων.
  • Ερωτικές ιστορίες μιας παιδικής ηλικίας του Μάνου Κοντολέων, συλλογή διηγημάτων.
  • Τα γουρούνια του Παντελή Καλιότσου, πεζογράφημα που είχε εκδοθεί παλαιότερα από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Εκτός από τα επτά παραπάνω βιβλία εκδίδονται και δύο βιβλία με θεατρικά έργα. Το ένα είναι του Γιώργου Μανιώτη: Οι σύζυγοι, Η άσπρη μέρα και Πιστοποιητικό θανάτου. Το άλλο είναι του Γιώργου Σκούρτη, με τίτλο Η δίκη του Σωκράτη.

  • Έναρξη της σειράς Κλασική Λογοτεχνία με δύο τίτλους: Το Δρ. Τζέκυλλ και κύριος Χάιντ του Ρ.Λ. Στίβενσον και ¶νθρωποι και ποντίκια του Τζον Στάινμπεκ.
  • Έναρξη της σειράς Παρουσίες, που διευθύνει ο Μάνος Κοντολέων. Η σειρά απευθύνεται σε νέους και περιλαμβάνει έργα πρωτοποριακά.
  • Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε νέα έκδοση, όλα τα έργα της Ζωρζ Σαρή που μέχρι το 1991 κυκλοφορούσαν από άλλους εκδοτικούς οίκους. Η Ζωρζ Σαρή, γνωστή και ως ηθοποιός, είναι μια σημαντική, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη συγγραφέας, στο χώρο της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας (σπανιότερα γράφει και βιβλία για μεγάλους). Τα βιβλία της κερδίζουν αμέσως την αγάπη του κοινού και γίνονται όλα best seller.
  • Έναρξη έκδοσης του περιοδικού Η λέσχη των εκπαιδευτικών.
  • Εκδίδεται το βιβλίο Τα ναρκωτικά του ψυχιάτρου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Λιάπα.
  • Εκδίδεται στη συλλογή Χελιδόνια το βιβλίο Τα μαγικά μαξιλάρια του Ευγένιου Τριβιζά, σημαντικού συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Τα Μαγικά μαξιλάρια κέρδισαν αμέσως την αγάπη του κοινού. Μέχρι το 2004 είχαν πουληθεί πάνω από 110.000 αντίτυπα.

Εκδηλώσεις-Σεμινάρια-Εορτασμοί

  • Οργανώνεται το τρίτο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: "Η διδακτική της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση". Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τρεις ημέρες.
  • Για πρώτη φορά οι Εκδόσεις Πατάκη συμμετέχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια με δικό τους περίπτερο.

1993

Γενικά: Δυναμική είσοδος των Εκδόσεων Πατάκη στη Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία.

Νέοι τίτλοι: Εκδίδονται 158 νέοι τίτλοι: 51 βιβλία για την εκπαίδευση, 83 παιδικά και νεανικά βιβλία, 7 έργα ελληνικής λογοτεχνίας, 7 έργα ξένης λογοτεχνίας, 5 βιβλία διαφόρων άλλων κατηγοριών. Εκδίδονται επίσης 3 περιοδικά και 2 βιβλία με κασέτα.

Κύκλος εργασιών: 1.552.024.523 δρχ. ή 4.554.730,81 €.

Βιβλία-σταθμοί: Το 1993 ξεκινάει επίσημα και δυναμικά η σειρά Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία με τους εξής τέσσερις τίτλους:

  • Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί της Μάγια Αγγέλου σε μετάφραση Ιωάννας Καρατζαφέρη,
  • Τζέρικο του Ντερκ Μπόγκαρντ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,
  • Η εταιρεία του Τζον Γκρίσαμ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελλιέ,
  • ¶γριες νύχτες του Συρίλ Κολλάρ σε μετάφραση Ντορέτας Πέππα.

Εκδίδεται, στη συλλογή "Χελιδόνια", το παιδικό βιβλίο Φιλενάδα φουντουκιά μου" της Αγγελικής Βαρελλά. Το βιβλίο γίνεται γρήγορα αγαπητό bestseller της παιδικής λογοτεχνίας. Η Αγγελική Βαρελλά είναι μια σημαντική και πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Βραβεία: Το 1993 συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη και βιβλία αποσπούν τα παρακάτω βραβεία και διακρίσεις:

  1. Υποψηφιότητα της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτοσπούλου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν ¶ντερσεν για το σύνολο του έργου της.
  2. Υποψηφιότητα του Μάνου Κοντολέων για τον τιμητικό πίνακα του 1994 της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) με το βιβλίο "Δομήνικος" και του Βαγγέλη Παυλίδη για την εικονογράφηση της σειράς Η Κατερίνα και ο Αόρατος.
  3. Από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το βραβείο του καλύτερου βιβλίου προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη Μάρω Λοΐζου για τη σειρά Η Κατερίνα και ο Αόρατος.
  4. Από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το βραβείο του καλύτερου βιβλίου για παιδιά σχολικής ηλικίας για το 1992 στην Ηρώ Παπαμόσχου για το βιβλίο "Το πέρασμα της γάτας".

Εκδηλώσεις-Σεμινάρια-Εορτασμοί: Οργανώνεται το τέταρτο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου. Το θέμα είναι "Η διδακτική πράξη" και η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τέσσερις ημέρες.

Οργανωτικά θέματα: Αρχίζουν οι διαδικασίες για την κατασκευή της αποθήκης στον Ασπρόπυργο σε ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρείας.

1994

Νέοι τίτλοι: Το έτος αυτό κυκλοφόρησαν 220 νέοι τίτλοι: 63 βιβλία για την εκπαίδευση, 2 λεξικά, 4 βιβλία θεωρητικών επιστημών, 120 παιδικά-νεανικά βιβλία, 6 έργα ελληνικής λογοτεχνίας, 8 έργα ξένης λογοτεχνίας, 5 βιβλία μαγειρικής, 7 βιβλία διαφόρων άλλων κατηγοριών. Εκδίδονται επίσης 4 περιοδικά και 1 βιβλίο σε κασέτα.

Κύκλος εργασιών: 1.827.053.287 δρχ. ή 5.361.858,51 €.

Βιβλία-σταθμοί: Κυκλοφορεί το "Μικρό Νεοελληνικό Λεξικό Πατάκη", το οποίο κερδίζει αμέσως την προτίμηση του κοινού.

Βραβεία:

  • Η Ζωρζ Σαρή βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο παιδικού και νεανικού μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά της Νινέτ.
  • Η Ζωρζ Σαρή και η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου μοιράζονται το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για εφηβικό μυθιστόρημα στη μνήμη του Δ. Τροβά, για τα βιβλία τους Νινέτ της Ζωρζ Σαρή και Τραγούδι για τρεις της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

    Εκδηλώσεις-Σεμινάρια
    :
    Οργανώνεται το πέμπτο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το θέμα είναι Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

1995

Νέοι τίτλοι: Εκδίδονται 285 νέοι τίτλοι: 67 βιβλία για την εκπαίδευση, 152 παιδικά/νεανικά βιβλία, 21 λογοτεχνικά βιβλία, 4 βιβλία επιστημονικής φαντασίας, 12 βιβλία λογοτεχνίας Mass-market, 8 βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, 2 λεξικά, 6 βιβλία για τη λογοτεχνία, 2 πρακτικοί οδηγοί, 2 ντοκουμέντα/ μαρτυρίες, 3 βιβλία διαφόρων άλλων κατηγοριών και 6 περιοδικά.

Κύκλος εργασιών: 2.067.716.516 δραχμές ή 6.068.133,58 €.

Βιβλία-σταθμοί:

  • Κυκλοφορεί σε επανέκδοση το βιβλίο του Κώστα Ταχτσή Η γιαγιά μου η Αθήνα.
  • Κυκλοφορούν οι πρώτοι τίτλοι της σειράς "Διακοπές με τον Ευγένιο Τριβιζά στο νησί των πυροτεχνημάτων".
  • Κυκλοφορούν οι πρώτοι δύο τίτλοι της σειράς "Βιβλιοθεραπεία", που διευθύνει ο ψυχίατρος Γρηγόρης Σίμος.
  • Κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση το βιβλίο του John Lyons Εισαγωγή στη γλωσσολογία.
  • Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Η χάρτινη πλατεία.

Βραβεία: Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου βραβεύει τη Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο της Τα δάκρυα της Περσεφόνης.

Εκδηλώσεις-Σεμινάρια-Εορτασμοί: Οργανώνεται το έκτο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: "Τέχνη και σχολείο".

Οργανωτικά θέματα: Τον Ιούλιο του 1995, ιδρύεται το υποκατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη (Νέα Μοναστηρίου 122). Το υποκατάστημα εξυπηρετεί τη Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, διαθέτει αποθήκη και τμήμα πωλήσεων και διανομής.

1996

Νέοι τίτλοι: Εκδόθηκαν 400 νέοι τίτλοι: 58 εκπαιδευτικά βιβλία, 205 παιδικά/νεανικά βιβλία, 34 λογοτεχνικά βιβλία, 38 βιβλία στη σειρά "Τα Μικρά", 19 στη σειρά "Plus one", 3 βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, 2 λευκώματα, 4 βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, 3 στη σειρά "Ναυτίλος-Αναγνώσματα", 2 βιβλία για τη λογοτεχνία, 2 ντοκουμέντα-μαρτυρίες, 5 βιβλία εφαρμοσμένης ψυχολογίας, 3 βιβλία για τους Η/Υ, 3 βιβλία για την τέχνη, 4 βιβλία-δώρα, 4 ημερολόγια, 8 περιοδικά και 3 βιβλία διαφόρων άλλων κατηγοριών.

Κύκλος εργασιών: 2.357.383.956 δραχμές ή 6.918.221,44 €.

Βιβλία-σταθμοί: Εκδίδονται οι πρώτοι τίτλοι της σειράς "Τα Μικρά" (στις κατηγορίες "Τα Μικρά Κλασικά" και "Τα Μικρά Σύγχρονα"). Η τιμή κάθε βιβλίου είναι 400 δρχ. ή 1,17€. Εκδίδονται οι πρώτοι τίτλοι της σειράς "Ναυτίλος-Αναγνώσματα", που διευθύνει ο Τάκης Καγιαλής. Κυκλοφορούν 4 προγράμματα Multimedia CD-Rom.

Βραβεία:

  • Το Κρατικό Βραβείο παιδικού και νεανικού βιβλίου απονέμεται στη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο Το χαμόγελο της Εκάτης από τη σειρά Παρουσίες.
  • Από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου βραβεύτηκαν τα βιβλία:
    • Τ' αστέρια που ζήλευαν της Μελίνας Καρακώστα με το βραβείο για το παιδικό βιβλίο "Αντιγόνη Μεταξά",
    • το βιβλίο Φίλοι φίλοι καρδιοφίλοι της Σοφίας Ζαραμπούκα με το βραβείο για παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας και
    • τα βιβλία Χαμόγελο της Εκάτης της Λίτσας Ψαραύτη και Γεφύρι της Ανατολής της Ηρώς Παπαμόσχου μοιράστηκαν το βραβείο για βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά στη μνήμη του Δ. Τροβά.

Εκδηλώσεις-Σεμινάρια- Εορτασμοί: Οργανώνεται το έβδομο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα "Το σύγχρονο σχολείο".

Οργανωτικά θέματα: Αρχίζει η λειτουργία της αποθήκης στον Ασπρόπυργο Αττικής.



Page generated: 25/08/2024 01:23:51