Κατηγορίες

Βραβείο μετάφρασης για τη γαλλική έκδοση του <i>Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου</i> του Σωτήρη Δημητρίου

Βραβείο μετάφρασης για τη γαλλική έκδοση του Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου του Σωτήρη Δημητρίου

 Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος του Σωτήρη Δημητρίου Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου (Heureux soit ton nom), η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Quidam σε μετάφραση Marie-Cecile Fauvin το 2022, τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Inalco) 2024.

Το βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2019 από το Ινστιτούτο Inalco, σε συνεργασία με το λογοτεχνικό φεστιβάλ  Vo-Vf , έχει στόχο την ανάδειξη της ποιότητας του έργου ενός μεταφραστή, την προώθηση της λογοτεχνικής μετάφρασης ως μέσου διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και την προβολή λιγότερο γνωστών λογοτεχνιών από μικρότερες χώρες. Ο διαγωνισμός αφορά γαλλικές μεταφράσεις πεζογραφικών έργων από τις 103 γλώσσες που διδάσκονται στο Ινστιτούτο, οι οποίες κυκλοφόρησαν τη διετία που προηγείται της εκάστοτε διεξαγωγής. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, το οποίο απονέμεται στον μεταφραστή του βραβευθέντος έργου.

Η μεταφράστρια Marie-Cecile Fauvin δήλωσε για την τιμητική αυτή διάκριση:

«Η μετάφραση του Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και ελκυστικό εγχείρημα καθώς βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο μια δημώδη λαϊκή γλώσσα που συμπυκνώνει τη ζωή και την ψυχή μιας μικρής αγροτικής κοινότητας της Ηπείρου.
Άντλησα λέξεις και εκφραστικούς τρόπους από παλιά στρώματα της γαλλικής γλώσσας και επιλεκτικά στοιχεία από την οξιτανική ντοπιολαλιά του τόπου μου, εφηύρα μια μη-τυποποιημένη γλώσσα, προσπαθώντας να αποδώσω όλη τη θαλπωρή, τη ζωντάνια, τη μαγεία του λόγου του Σωτήρη Δημητρίου. Χαίρομαι που, χάρη στο βραβείο του Inalco και με τη συνεισφορά μου, το βιβλίο αυτό θα έχει την πιθανότητα να προσεγγίσει περισσότερους αναγνώστες στη Γαλλία και να δώσει ορατότητα σ’ ένα έργο που, μέσα από το χθες, ερμηνεύει το παρόν με την αποκαλυπτική δύναμη της γλώσσας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου από τις εκδόσεις Quidam κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου Τους τα λέει ο Θεός (Dieu leur dit, 2023), και αυτό σε μετάφραση της Marie-Cecile Fauvin.



         

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 26/10/2024 02:54:14