Κατηγορίες

Η πόλη καίγεται – μια φανταστική ιστορία από μία δυστοπική Αθήνα

Η πόλη καίγεται – μια φανταστική ιστορία από μία δυστοπική Αθήνα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης  

Μια Αθήνα που καίγεται σε μια Ελλάδα που καταρρέει. Μια χώρα χρεοκοπημένη, την οποία εγκατέλειψαν εν μιά νυκτί οι πολίτες της μαζί φυσικά με τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Οι γονείς της Μάρθας δεν αποτελούν εξαίρεση. Της αφήνουν ένα σημείωμα και φεύγουν. Της ζητούν ένα πράγμα, να προσέξει για όσο θα λείπουν το σπίτι, το σπίτι τους στην Εκάλη, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που άφησαν πίσω. Εκείνη όμως, χωρίς ενδοιασμούς, γεμίζει την τσάντα της με τα απολύτως απαραίτητα και βάζει φωτιά στο σπίτι. Έτσι λοιπόν ξεκινάει το ταξίδι της 16χρονης Μάρθας προς μια άγρια ενηλικίωση.

Θα βγει στους δρόμους κατηφορίζοντας για το κέντρο της Αθήνας, εκεί που μια άγνωστη πόλη την περιμένει. Όσοι ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης (τώρα θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στα ώριμα χρόνια της, ενηλικιωθήκαμε μαζί της) δε γίνεται να μην είχαμε φανταστεί μια τέτοια εικόνα. Αρχικά, η πολύ πρόσφατη εξέγερση του 2008 μας είχε εξοικειώσει με τα βίαια επεισόδια, ενώ το δίλημμα μνημόνια ή χρεοκοπία, το οποίο εκφραζόταν γλαφυρά από τα δελτία των ειδήσεων καθημερινά (σταθερότητα ή χάος), είχε αγριέψει, νομίζω, τη φαντασία των ανθρώπων.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς θέλησε να παίξει με αυτή την ιδιαίτερη ιστορική συγκυρία. Τότε, όταν ακόμη ο κίνδυνος μιας πιθανής χρεοκοπίας συζητιόνταν παντού, έγραψε ένα βιβλίο για μια έφηβη σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα. 

Η Μάρθα ανακαλύπτει τον άγριο κόσμο που την περιβάλλει σε στιγμές που έχει γίνει ακόμα πιο σκληρός. Παρέες αγοριών που έχουν οργανωθεί για να επωφεληθούν από το χάος, απαλλοτριώνοντας προϊόντα (το λεγόμενο πλιάτσικο), κυκλοφορούν στους δρόμους έτοιμοι για μάχη. Ιδιωτικούς φύλακες μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης που λειτουργούν ως ιδιωτικοί στρατοί. Νέους ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τρόπο για να επιβιώσουν σε μια διαλυμένη χώρα, σε μια διαλυμένη οικονομία.

Η Μάρθα χρειάζεται να αντέξει τις δυσκολίες και να προστατέψει την εαυτή της. Σε αυτή την πορεία θα βρει συντρόφους και θα συναντήσει εχθρούς. Θα δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη της και τα όριά της. Θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις, να σκεφτεί γρήγορα. Η Μάρθα είναι έξυπνη και θυμωμένη. Πώς θα πάει αυτό; Και μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό που επικρατεί έχει και τα αγόρια να την κυνηγάνε. Ο ένας επειδή του έκαψε το σπίτι, ο άλλος επειδή είναι το «crush» του από το νηπιαγωγείο και όλοι οι υπόλοιποι απλά επειδή είναι γυναίκα. Και πυρηνική βόμβα να πέσει άλλωστε, η πατριαρχία μένει ακλόνητη, αυτό είναι σίγουρο.

Πάντως, η Μάρθα μάλλον θα βρει τον δρόμο της, γιατί πέρα από απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της έχει εξασφαλίσει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Παρέα. Δε σας λέω ποιους, ποιες, ποια. Ας το ανακαλύψετε διαβάζοντας τις «Ύαινες» του Φίλιππου Μανδηλαρά.

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 24/08/2024 21:22:24