Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Εβδομάδα δράσης για τα οστά και τις αρθρώσεις ξεκινάει στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης. Στις 16 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια ημέρα σπονδυλικής στήλης, καθώς 4 στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη υποφέρουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη. Ο πόνος στη μέση οφείλεται σε βλάβη κάποιου από τα στοιχεία που απαρτίζουν την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα στοιχεία είναι οι σπόνδυλοι, οι αρθρώσεις, οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι δίσκοι.
Εκεί που όλα φαίνονται καλά σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό επίπεδο, αισθάνεσαι ξαφνικά μια μαχαιριά στη μέση και όλα πάνε περίπατο. Έχεις κι εσύ πρόβλημα με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο σου. Έχεις δισκοπάθεια ή κήλη δίσκου ή όπως αλλιώς λέγεται. Και τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι: Πώς διάβολο μου συνέβη αυτή η αναποδιά; Τι σόι όργανο είναι αυτός ο μεσοσπονδύλιος δίσκος; Τι σχήμα έχει; Τι χρώμα; Πού είναι κρυμμένος; Τι δουλειά κάνει εκτός από το να μας βασανίζει με πόνο; Γιατί χάλασε απότομα; Γιατί φθάρηκε τόσο νωρίς; Μήπως μπορώ να τον αντικαταστήσω με κάποιο ανταλλακτικό;
Ο Γιώργος Δενδρινός, γιατρός ορθοπαιδικός, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, προσεγγίζει με ευφάνταστο τρόπο ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και οδηγεί συχνά τους πάσχοντες στο χειρουργικό τραπέζι. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δραματικές κορόνες και με άφθονη δόση χιούμορ, εξηγεί με παραστατικότητα τις λειτουργίες που επιτελεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, αποδομεί τους μύθους που περιβάλλουν τη δισκοπάθεια και εξερευνά τις πιθανές λύσεις.
«Εγώ υποφέρω από αφόρητο δάγκωμα στη μέση, σουβλιές σε όλο μου το πόδι και έχω διπλώσει σαν κολοκοτρωναίικος στραβοσουγιάς».
«Ηρέμησε, αγαπητή μου, και κάνε υπομονή. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι. Υπομονή».
«Πιστεύεις ότι μόνο με την υπομονή θα γίνω καλά;»
«Γιατί όχι; Το 95% των ανθρώπων με πρόβλημα ίδιο με το δικό σου γίνονται».
«Και πώς είσαι σίγουρος ότι εγώ δεν ανήκω στο 5% που δε γίνονται;»
«Είμαι σίγουρος επειδή στο ιστορικό σου και στην εξέταση που σου έκανα δε βρήκα κάτι ανησυχητικό».
«Σε πιστεύω. Αλλά πώς θα μου φύγει ο πόνος;»
«Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, το πρώτο πράγμα που μπορεί να σε βοηθήσει είναι το περπάτημα».
«Σε αυτή την κατάσταση περπάτημα; Άλλοι βάζουν ειδικά στρώματα ή και σανίδια κάτω από αυτά και κρεβατώνονται για μήνες».
«Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα πίστευα και εγώ. Και μου φάνηκε δύσκολο να παραδεχτώ ότι είναι καλύτερο να περπατάς παρά να μένεις στο κρεβάτι».
«Ναι, αλλά προς το παρόν μού είναι αδύνατο να σηκωθώ. Χρειάζομαι γερανό».
«Καλά, μείνε στο κρεβάτι μια δυο μέρες, δες τηλεόραση ή διάβασε κανένα βιβλιαράκι. Ύστερα προσπάθησε να σηκωθείς σιγά σιγά. Κάνε καμιά πενηνταριά βήματα δύο φορές τη μέρα. Περπάτα με τον κορμό σε έκταση. Αν το χρειάζεσαι, χρησιμοποίησε και μπαστούνι. Το περπάτημα αυξάνει την αιμάτωση της περιοχής, διοχετεύοντας με αυτό τον τρόπο οξυγόνο στο νεύρο που πονάει. Παράμενε όσο πιο δραστήρια μπορείς. Κάνε έκταση του κορμού και απόφυγε την καρέκλα. Να αποφεύγεις το σκύψιμο και να μη σηκώνεις αντικείμενα πιο βαριά από πέντε κιλά. Και να προσέχεις, όταν βγαίνεις βόλτα, να μη σου πέσει από τα χέρια το κλειδί της εξώπορτας.
»Να σου πω και ένα μυστικό; Πρόσεχε όταν βγάζεις έξω το σκυλάκι σου. Μάλλον θα δυσκολευτείς να μαζέψεις τα κακάκια του. Προσπάθησε να επιστρέψεις γρήγορα στη δουλειά σου και στις κοινωνικές σου υποχρεώσεις. Να κοιμάσαι ανάσκελα με δύο μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι και άλλα δύο κάτω από τα γόνατα. Και να θυμάσαι: εφτά στα δέκα άτομα με το δικό σου πρόβλημα γίνονται σχεδόν καλά σε τέσσερις με έξι εβδομάδες».
«Και αν δε γίνω;»
«Τότε υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή συνεχίζεις να κάνεις υπομονή ή βρίσκεις έναν καλό χειρουργό. Αλλά να ξέρεις ότι δύο στους δέκα που θα επιλέξουν την υπομονή μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο».
«Και γιατί να μην πάμε κατευθείαν στο χειρουργείο, να τελειώνουμε;»
«Αυτό το συζητάω. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι με την εγχείρηση δεν είναι εκατό τοις εκατό βέβαιο ότι θα γίνεις καλά και ότι υπάρχουν και επιπλοκές».
«Τώρα με μπέρδεψες περισσότερο. Πες μου επιτέλους! Ποια θεωρείς εσύ την καλύτερη λύση για εμένα;»
«Θα σου απαντήσω παραφράζοντας τα λόγια του προγόνου μας, του Ιπποκράτη. Μερικές φορές το να μην κάνεις τίποτα είναι μια καλή θεραπεία».