Οι συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη στο 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι ένα σημείο συνάντησης της Ιβηρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, όπου αναγνωρίζεται η αξία της γλώσσας και του πολιτισμού, μέσω της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Χάρη στις ποικίλες δραστηριότητες, το κοινό μπορεί να απολαύσει και να βιώσει από κοντά τον πολιτιστικό και λογοτεχνικό πλούτο αυτών των χωρών.
Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους
οι εξής συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη:
Θοδωρής Καλλιφατίδης, Πιλάρ Κιντάνα, Ελένα Μεδέλ,
Φρανσέσκ Μιράλλιες και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρακάτω:
Τρίτη 13 Ιουνίου | 20:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η Λογοτεχνία της ζωής»
Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης μοιράζεται με τον Χουάν Κρουθ τις εντυπώσεις του για τη ζωή στην εξορία, την επίδραση της μνήμης στην ταυτότητα, καθώς και την επίδραση της ισπανόφωνης λογοτεχνίας στο έργο του.
Στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά
Μουσείο της Ακρόπολης – Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής»
Τετάρτη 14 Ιουνίου| 16.00
ΚΑΦΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Πιλάρ Κιντάνα και Ιρένε Σολά, δύο συγγραφείς, δύο κόσμοι»
Η Πιλάρ Κιντάνα, η Κολομβιανή συγγραφέας του βιβλίου Η σκύλα, και η Ισπανίδα συγγραφέας Ιρένε Σολά συζητούν για τη ζωή και τη δουλειά τους με τη Μάρτα Κανιέτε, υπεύθυνη Τύπου του Φεστιβάλ ΛΕΑ και ανταποκρίτρια του ABC Ισπανίας στην Ελλάδα.
Στα ισπανικά.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας - Βιβλιοθήκη «Juan Carlos Onetti»
Πέμπτη 15 Ιουνίου| 16.00
ΚΑΦΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Περί μυθιστορημάτων, ποίησης και πολλών άλλων» με τους Ελένα Μεδέλ και Χουάν Μαρία Πριέτο Ρολδάν
Στίχοι, μυθιστόρημα, εκδοτικός κόσμος, ποιητικές δράσεις, κοινές ή διαφορετικές λογοτεχνικές εμπειρίες, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων συζήτησης, θα προκύψουν από τη συζήτηση της Ελένα Μεδέλ και του Χουάν Μαρία Πριέτο Ρολδάν, μαζί, στην Αθήνα, παρέα με τον καθηγητή λογοτεχνίας, μεταφραστή και ποιητή Εδουάρδο Λουθένα.
Στα ισπανικά
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας - Βιβλιοθήκη «Juan Carlos Onetti»
Πέμπτη 15 Ιουνίου| 20:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Δύο βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε: Η σκύλα της Πιλάρ Κιντάνα και Τα θαύματα της Ελένα Μεδέλ
Οι συγγραφείς συζητούν για το έργο τους με την Αλεξάνδρα Κ* (θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και πεζογράφος) και την Ιφιγένεια Ντούμη (ποιήτρια και μεταφράστρια).
Στα ισπανικά και στα ελληνικά
PUBLIC Συντάγματος
Παρασκευή 16 Ιουνίου| 19:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ| «Αυτό που μας ενώνει: Τα βιβλία αυτοβοήθειας ως εργαλείο διαλόγου μεταξύ λαών και πολιτισμών» με τον Φρανσέσκ Μιράλλιες και την Ιωάννα Ντούμπρου.
Τα βιβλία αυτοβοήθειας είναι ένα δημοφιλές εργαλείο για όσους επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να κατακτήσουν την ευτυχία και την επιτυχία. Παράλληλα, όμως, συνιστούν και ένα εργαλείο πολύτιμο στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και λαών, παρά τις όποιες διαφορές κουλτούρας και νοοτροπίας, καθώς ενθαρρύνουν τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση, μεταφέροντας στοιχεία παμπάλαιων πρακτικών από άλλες χώρες σε μια συγκεκριμένη γλώσσα. Αυτή είναι η περίπτωση του Ισπανού συγγραφέα Φρανσέσκ Μιράλλιες σε βιβλία του όπως το Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή και το Ναμαστέ. Η ινδική τέχνη της ευτυχίας.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά
Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138
Σάββατο 17 Ιουνίου| 12:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Ναμαστέ. Η ινδική τέχνη της ευτυχίας του Φρανσέσκ Μιράλλιες
Ο Φρανσέσκ Μιράλλιες, λαμπρός επικοινωνιολόγος που προήγαγε το φαινόμενο ικιγκάι στην Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες, καθώς και στην Ελλάδα, στρέφει το βλέμμα του στην Ινδία, σ’ αυτό το λίκνο της ανθρωπότητας που υποδέχεται όλο τον κόσμο και που σηματοδοτεί το ανθρώπινο γίγνεσθαι, για να εξερευνήσει τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και την πρακτική εφαρμογή της ευτυχίας υπό το πρίσμα της ινδικής πνευματικότητας.
Ο συγγραφέας συνομιλεί με τη διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, Αδριάνα Μαρτίνες.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά
PUBLIC Συντάγματος
Δευτέρα 19 Ιουνίου| 20:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ| «Από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη», με τον Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε και τον Γιάννη Ζουμπουλάκη
Στη συζήτηση αυτή, ο Κολομβιανός συγγραφέας Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου Η λήθη που θα γίνουμε που γυρίστηκε ταινία από τον σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα και κέρδισε το βραβείο Goya για την καλύτερη ταινία το 2021, και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης μιλούν με την ιστορικό και δημοσιογράφο σε θέματα πολιτισμού Λένα Ματσιώρη για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της διασκευής βιβλίων για τον κινηματογράφο και πώς αυτή η διαδικασία επηρεάζει τόσο την πρωτότυπη ιστορία όσο και την ταινία που προκύπτει.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Ταράτσα
Τετάρτη 21 Ιουνίου| 20:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ| «Μνήμη και Λογοτεχνία»: Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε και Σέρχιο Ραμίρες
Η μνήμη και η λογοτεχνία είναι δύο στοιχεία συνδεδεμένα στενά. Η λογοτεχνία είναι ένα μέσο διατήρησης της μνήμης και η μνήμη είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία. Στη συζήτηση αυτή, που είναι και το βασικό θέμα του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, θα εξερευνήσουμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η μνήμη επηρεάζει τη λογοτεχνία και πώς η δημιουργική εργασία μπορεί να μετατρέψει την πραγματικότητα σε μυθοπλασία και αντίστροφα, μαζί με τους συγγραφείς Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (Κολομβία), και Σέρχιο Ραμίρες (Νικαράγουα-Ισπανία). Οι συγγραφείς συνομιλούν με τον δημοσιογράφο Κώστα Αγοραστό, αρχισυντάκτη της Bookpress.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Ταράτσα
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.