Κατηγορίες

14 Μαΐου: Ημέρα της Μητέρας

14 Μαΐου: Ημέρα της Μητέρας


Η Ζωή, η Μαρία, η Έμμα, η Αγγελική, η Ελευθερία, η Χρύσα, μητέρες από τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή, περνάνε σήμερα από το μυαλό μας και συναντούν στη φαντασία μας τις δικές μας μητέρες, εκείνες των γονιών και των φίλων μας.

Ελάτε, σήμερα, να θυμηθούμε μαζί τις ιστορίες τους.
 

 

 

 

Η Ζωή
από το βιβλίο Ο θησαυρός της Βαγίας

Η μητέρα της Λίνας και του Αλέξη, η Ζωή, πηγαίνει με τα παιδιά της στην Αίγινα για να περάσουν το καλοκαίρι. Όταν η ίδια ήταν παιδί, έζησε τις καλοκαιρινές της διακοπές στο νησί παίζοντας ξυπόλυτη και σκαρφαλώνοντας τους λόφους μαζί με τα παιδιά του χωριού της Βαγίας με τα οποία είχαν γίνει οι καλύτεροι φίλοι. Κόρη μιας γυναίκας του Μεσοπολέμου, μοντέρνων αρχών και πρακτικών, απόλαυσε το δώρο του καλοκαιριού και της εξοχής. Τώρα που είναι μητέρα θα φέρει τα παιδιά της στα ίδια μέρη. Όμως, όταν έχεις ζήσει τόσο ελεύθερα, πόσο εύκολο είναι να επιτρέπεις στα παιδιά σου την ίδια ανεμελιά;

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τον διάλογο Ζωής και Λίνας
εδώ.

 

Μαρία
από το βιβλίο Τα γενέθλια

Η Μαρία, μητέρα του Παύλου και της Άννας, ζει με την οικογένειά της σε ένα σπίτι στην Αθήνα. Ο γιος της είναι στην εφηβεία και η κόρη της έχει μόλις κλείσει τα οχτώ. Έξω από το σπίτι τα τανκς έχουν παραταχθεί και τρομοκρατούν τους δημοκρατικούς πολίτες. Η Μαρία δεν ξεχνά τις ιδέες και τις αξίες της αλλά είναι πολύ προσεκτική στο τι λέει και τι κάνει γιατί φοβάται, όπως και οι περισσότεροι, για την ίδια και την οικογένειά της. Μαζεύονται με τους παλιούς της συντρόφους στο σπίτι και σχολιάζουν το καθεστώς και την πολιτική κατάσταση. Ο γιος της όμως βλέποντάς τη να μην ξεσηκώνεται απέναντι στο καθεστώς εξεγείρεται πρώτα απέναντι στην ίδια και έπειτα απέναντι στη δικτατορία. Η Μαρία έρχεται αντιμέτωπη με τον καθρέφτη της δικής της νεανικής επανάστασης στο πρόσωπο του γιου της.

Διαβάστε στο απόσπασμα τον διάλογο μάνας και γιου
εδώ.

 

 

Η Ζωρζ Σαρή χρησιμοποιεί τις μυθιστορηματικές ηρωίδες της Ζωής και της Μαρίας για να μιλήσει για τις δικές της ιστορίες ως μητέρας. 

 

Η Έμμα
από το βιβλίο Νινέτ

Η Έμμα, η μητέρα της Νινέτ, έχει φύγει από την οικογένειά της η οποία ζει στη Σενεγάλη για να ζήσει τον έρωτα με τον Σωκράτη. Μετά την εγκατάστασή τους στην Αθήνα και αφού γεννήθηκε και η τρίτη κόρη τους, η Ζωρζ, τα προβλήματα με τον ατίθασο χαρακτήρα της Νινέτ δε σταμάτησαν. Η Έμμα καταλάβαινε ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί το παιδί της βασανίζεται. Όταν θα φτάσει η στιγμή να πάρει μια μεγάλη απόφαση για την κόρη της, θα αποδείξει όλη τη δύναμη που έκρυβε μέσα της.

Στο απόσπασμα ο συγκλονιστικός διάλογος με τον αδερφό της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το τρένο.
Διαβάστε το
εδώ.

 

Η Αγγελική
από το βιβλίο Σοφία

Η Αγγελική έχει την ευθύνη να «στρώσει» τη Σοφία, τη μικρή που έχει έρθει από τη Βαγία της Αίγινας στην Αθήνα για να δουλέψει στο σπίτι της οικογένειας Πολυχρονιάδη. Πολύ σύντομα όμως η «Αγγελούκα», όπως τη φωνάζει η μικρή, θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει ως «δουλάκι» και έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα. Δεν αφήνει όμως τη σκληρότητα της εποχής της να τη μεταλλάξει και θα φερθεί σαν μάνα στη μικρή η οποία το μόνο που θέλει είναι αυτό που θέλουν όλα τα παιδιά: αγάπη, φροντίδα και παιχνίδι!

Στο απόσπασμα μια από τις στιγμές όπου η Αγγελική «παραδίδεται» στις απαιτήσεις της Σοφίας.
Διαβάστε το
εδώ.

 

Η Έμμα και η Αγγελική είναι στην ουσία το ίδιο πρόσωπο, η Ορτάνς, η αγαπημένη μητέρα της Ζωρζ Σαρή. 

 

Η Ελευθερία
από το βιβλίο Το ψέμα

Η κυρία Ελευθερία είναι η μαμά της Χριστίνας. Μαζί ήρθαν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη όταν τις εγκατέλειψε ο άντρας της για να φύγει για τη Γερμανία. Η Ελευθερία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να φτιάξει μια νέα ζωή, ασφαλή και ευχάριστη για την κόρη της. Θα γίνει και μάνα και πατέρας χτίζοντας πάνω σε ένα έδαφος αφιλόξενο και σκληρό. Πώς θα καταφέρει όμως να αντιμετωπίσει τους φόβους της Χριστίνας, η οποία ντρέπεται για το επάγγελμα της μάνας της;

Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό απόσπασμα
εδώ.

 

Η Χρύσα
από το βιβλίο Ο Κύριός μου

Η Χρύσα μεγαλώνει τον γιο της τον Πασχάλη μόνη της γιατί ο πατέρας του παιδιού τούς εγκατέλειψε πριν ακόμα γεννηθεί ο μικρός. Η ζωή τους λοιπόν είναι ένας αγώνας των δυο τους για την επιβίωση και την κοινωνική αποδοχή από τους γύρω. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Ο Πασχάλης έχει να αντιμετωπίσει την ταμπέλα του «μπάσταρδου» και αυτό δυσκολεύει πολύ τον ίδιο και τη μητέρα του να ζήσουν μια ήρεμη ζωή. Ο Πασχάλης αντιδρά και συμπεριφέρεται εχθρικά απέναντι σε όλους. Η Χρύσα, που είναι και η μόνη που τον καταλαβαίνει, έρχεται και η ίδια αντιμέτωπη με τα πυρά του γιου της. Με την αγάπη της και την εμπιστοσύνη της απέναντί του θα καταφέρει να βρει την άκρη του νήματος.

Το μανιφέστο της μάνας υπέρ του Πασχάλη στο απόσπασμα
εδώ.

 

 

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης Ζωρζ Σαρή (για ενήλικες αναγνώστες) 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης για ενήλικες με κείμενα της σπουδαίας συγγραφέα. 

Σε κάθε συνάντηση ένας προσκεκλημένος λογοτέχνης ξαναδιαβάζει ένα μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή, συμμετέχει στη λέσχη και επιχειρεί μια νέα αναγνωστική προσέγγιση. 

Τη λέσχη συντονίζει η Δρ Χρύσα Κουράκη, μελετήτρια του έργου της Ζωρζ Σαρή.

 

Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19.00

Μυθιστόρημα: Όταν ο ήλιος…

Προσκεκλημένη συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη 

Οι επόμενες συναντήσεις για τις οποίες αναλυτικές πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα: 

Σεπτέμβριος: Ισίδωρος Ζουργός
Οκτώβριος: Λένα Διβάνη
Νοέμβριος: Μαρία Σκιαδαρέση
Δεκέμβριος: Μάνος Κοντολέων

Δηλώσεις συμμετοχής: ekdiloseis@patakis.gr | 2103650024 ή στη φόρμα εδώ. 

Η ηλεκτρονική ιστοσελίδα Ζωρζ Σαρή, zorzsari.gr

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.zorzsari.gr και περιηγηθείτε στο υλικό που συγκεντρώσαμε για τη ζωή και το έργο της Ζωρζ Σαρή. Βρείτε ντοκουμέντα από τη ζωή της, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βίντεο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις και ανέκδοτους μικρούς θησαυρούς από το αρχείο της που εμπλουτίζονται συνεχώς.

 

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 29/09/2024 20:28:56