Κατηγορίες

Βιβλιοθήκη πρώτης ανάγνωσης - 10 κίνητρα ανάγνωσης για μικρά παιδιά!

Βιβλιοθήκη πρώτης ανάγνωσης - 10 κίνητρα ανάγνωσης για μικρά παιδιά!

 

 

Γράφει η Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, ΜΑ, PhD.

Έχει την παιδαγωγική επιμέλεια των σειρών πρώτης ανάγνωσης των Εκδόσεων Πατάκη «Χωρίς σωσίβιο» και «Στα Βαθιά».

 

Μπορούμε να κάνουμε ξανά την ανάγνωση των βιβλίων ελκυστική; Να νιώθουν τα παιδιά ότι είναι μια δραστηριότητα «της μόδας»; Μπορεί η ανάγνωση να φέρει την οικογένεια πιο κοντά στην περίοδο της καραντίνας όταν όλοι βρισκόμαστε στο σπίτι; Κι αν το παιδί μου δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πια για τα βιβλία; Αν «σκοντάφτει» καθώς διαβάζει και τα παρατάει;

Αυτά και άλλα πολλά ρωτούν φίλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί γνωρίζοντας ότι αγαπώ το παιδικό βιβλίο και ασχολούμαι με αυτό. Ευκαιρία, λοιπόν, να μοιραστώ δέκα μυστικά-ιδέες για να δώσουμε κίνητρα ανάγνωσης (ειδικά στα μικρά παιδιά) και να βοηθήσουμε να ξεμπλοκάρουν τα μεγαλύτερα παιδιά που στην πορεία έχασαν την όρεξη για διάβασμα ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τα αποθαρρύνουν.

 
Aνάγνωση = VIP (Very Important Practice)

Δώστε στα βιβλία και την ανάγνωση αξία και κύρος για την οικογένειά σας. Φροντίστε να υπάρχουν βιβλία για κάθε μέλος της οικογένειας παντού γύρω σας, πάντα διαθέσιμα, σε καλή κατάσταση. Αφιερώστε χρόνο μέσα στη μέρα (ακόμη και 10 λεπτά) για αυτή την τόσο σημαντική δραστηριότητα.

 
 
Μου διαβάζεις, σου διαβάζω
 

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται παρέα για όλες τις δραστηριότητες που είναι καινούριες στη ζωή τους. Διαλέξτε μαζί το βιβλίο που θα διαβάσετε, καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα και διαβάστε μαζί: το παιδί την αριστερή σελίδα και εσείς τη δεξιά (ή και ανάποδα, δεν έχει σημασία). Η αγκαλιά βοηθάει να συνδυαστεί η δραστηριότητα της ανάγνωσης με κάτι θετικό και ασφαλές. Αν έχετε και κουλουράκια ή κάποιο ρόφημα δίπλα, ακόμη καλύτερα!

 
Ραντεβού στο σαλόνι!

Καλέστε όλα τα μέλη της οικογένειας στο σαλόνι μία συγκεκριμένη μέρα και ώρα (π.χ. Σάββατο, στις 6 το απόγευμα) και μιλήστε για μισή ωρίτσα για τα βιβλία που διάβασε ο καθένας. Δώστε προτεραιότητα στα παιδιά να μιλήσουν για ό,τι διάβασαν, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσουν και οι γονείς για τα δικά τους διαβάσματα.

 
Κάντε το διάβασμα οικογενειακή παράδοση!

Είστε οι σημαντικοί «άλλοι» στη ζωή των παιδιών σας. Γίνετε τα αναγνωστικά τους πρότυπα. Μιλήστε στα παιδιά για τα διαβάσματα άλλων αγαπημένων μελών (π.χ. παππούδες, θείοι κτλ.) και διηγηθείτε ιστορίες από αυτή την οικογενειακή παράδοση. Διαβάστε μαζί τους το δικό σας αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

 
 
Θέλει τρόπο!

Τα παιδιά δεν είναι πολύ έμπειροι αναγνώστες ακόμη (και αυτό δεν έχει πάντα σχέση με την ηλικία ή την τάξη στην οποία φοιτούν) και επομένως συχνά κάνουν λάθη καθώς διαβάζουν. Ένας καλός τρόπος είναι να τα αφήνετε να ολοκληρώνουν το κείμενο που διαβάζουν και μετά να τα διορθώνετε λέγοντας: άκουσα μία λέξη που δεν την ξέρω… ή δεν την κατάλαβα. Μπορείς να μου ξαναδιαβάσεις εκεί που έλεγε… Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να ξαναγυρίσουν στη λέξη ή την πρόταση, να την ξαναδιαβάσουν και, αν δεν μπορούν, να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να καταστραφεί η μαγεία της ανάγνωσης.

 
Να είστε υπομονετικοί
 

Ειδικά με τα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους ή δυσκολεύονται ή δεν τους αρέσει πολύ να διαβάζουν, δείξτε υπομονή και ανεκτικότητα. Δώστε τους την ευκαιρία να σας διαβάσουν δυνατά ένα μικρό απόσπασμα που τους άρεσε ή ολόκληρες σελίδες καθώς κάνετε κάποια δουλειά του σπιτιού. Αν σκοντάψουν σε λέξεις (βλ. tip #10), μη βιαστείτε να τα διορθώσετε ή να τα επιπλήξετε (βλ. tip #5).

 
Μάντεψε!

Καθώς το παιδί διαβάζει, ζητήστε του να διαβάζει δυνατά μόνο σκόρπιες λέξεις (για παράδειγμα τρεις λέξεις από κάθε αράδα) και προσπαθήστε εσείς να καταλάβετε τι λέει το κείμενο! Διασκεδάστε ώρες ολόκληρες και κάντε αγώνες μεταξύ σας αλλάζοντας ρόλους. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα σας κερδίσουν στα σημεία! Θυμούνται καλύτερα…:)

 
 
Έχετε διαθέσιμα βιβλία όλων των ειδών
και για κάθε τύπο αναγνώστη
 

Κάποια παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα βιβλία γνώσεων, άλλα για τις ιστορίες και τα παραμύθια. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμη μια ποικιλία βιβλίων (περιπέτειες, χιουμοριστικά, φαντασίας…) αλλά και βιβλία γνώσεων (αρκεί να είναι επικαιροποιημένα και αξιόπιστα!). Η επένδυση στο καλό βιβλίο αποφέρει πάντα περισσότερα (και πιο μακροπρόθεσμα) από όσα θα περιμένατε.

 
Γίνετε φανατικοί θαυμαστές τους!

Ζητήστε από τα παιδιά να προετοιμάσουν ένα κείμενο για να το διαβάσουν το βράδυ πριν από το φαγητό. Μπορείτε να βάλετε ένα αναλόγιο όπου θα ακουμπήσουν το βιβλίο τους ή να τους παραχωρήσετε την κεντρική θέση στο σαλόνι και να τα ακούσετε με προσοχή. Δείξτε τον θαυμασμό σας για το επίτευγμά τους! Είστε οι πιο φανατικοί θαυμαστές τους!

 
 
Τελευταίο αλλά σημαντικό!

Αν δε θέλετε το παιδί να απογοητευτεί, αλλά να απολαύσει την ανάγνωση, διαλέξτε τα σωστά βιβλία για το επίπεδο αναγνωστικής ικανότητάς του. Αν το βιβλίο είναι πολύ δύσκολο ή πολύ εύκολο ή κακογραμμένο, θα βαρεθεί. Ο κανόνας του 5 (που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες) μπορεί να είναι χρήσιμος: Το παιδί ανοίγει ένα βιβλίο σε μία τυχαία σελίδα. Για κάθε λέξη που δεν καταλαβαίνει μετράει με τα δάχτυλα του χεριού. 0-1=εύκολο, 2=τέλεια επιλογή, 3-4=χμ..., ας προσπαθήσουμε λίγο, 5=πολύ δύσκολο, ας διαλέξουμε κάτι άλλο! Ειδικά για τα πρωτάκια, που φέτος θα δυσκολευτούν λίγο περισσότερο εξαιτίας των συνθηκών, μπορείτε να επιλέξετε βιβλία που να αντιστοιχούν στο επίπεδο αναγνωστικής ικανότητας στο οποίο βρίσκονται και να βοηθήσετε πολύ στη διατήρηση της επαφής τους αλλά και των κινήτρων τους για ανάγνωση!

 
 

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 27/09/2024 10:29:19