Κατηγορίες

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου στους Χρίστο Κυθρεώτη και Κωνσταντία Σωτηρίου

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου στους Χρίστο Κυθρεώτη και Κωνσταντία Σωτηρίου

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2019

Δύο συγγραφείς των Εκδόσεων μας τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Χρίστο Κυθρεώτη για το έργο του Εκεί που ζούμε.

Το σκεπτικό της βράβευσης: 

Ο Χρίστος Κυθρεώτης έγραψε ένα από τα καλύτερα αφηγηματικά κείμενα που γράφτηκαν στα ελληνικά το 2019. Στο μυθιστόρημά του Εκεί που ζούμε περιγράφει ένα εικοσιτετράωρο από τη ζωή ενός 35χρονου Αθηναίου (την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014). Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και με την προοπτική του βιοπορισμού του πρωταγωνιστή σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες παρακολουθούν την καθημερινότητά του από το χτύπημα του ξυπνητηριού μέχρι το επόμενο ξημέρωμα, τη σχέση του με τους γονείς του, τους συναδέλφους του, τους πελάτες του και τις πρώην συντρόφους του. Ο συγγραφέας κατορθώνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, χάρη στην αφηγηματική ειρωνεία του πρωτοπρόσωπου αφηγητή, στο λακωνικό αφηγηματικό ύφος και στην αφηγηματική πολυρυθμία. Εκτός από τον πρωταγωνιστή, στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκεται και η ίδια η πόλη της Αθήνας με τα περίχωρά της. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο μυθιστόρημα και για μια τέλεια αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη ζωή της μια χαμένη γενιά.  

 

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Κωνσταντία Σωτηρίου για το έργο της Πικρία χώρα. 

 

Το σκεπτικό της βράβευσης:

Στο έργο Πικρία Χώρα η Κωνσταντία Σωτηρίου μας θέτει αντιμέτωπους όχι με μια εύπεπτη νοσταλγία ή μια αφελή αθωότητα, αλλά με ζητήματα ηθικής, φύλου, εθνότητας, και κοινωνικής τάξης. Το βάθος των συναισθημάτων και ο λυρισμός αναδύονται μέσα από γλώσσα που την χαρακτηρίζει λιτότητα και συνάμα αφηγηματική τόλμη που ξεφεύγει από τα γνώριμα, αποδεκτά, και κανονικοποιημένα όρια και επιτυγχάνει μια γλωσσική σκηνοθεσία εννοιών, συναισθημάτων, δοξασιών, αλλά και δράσεων.  Βαθύτατα πολιτικό, το βιβλίο αυτό μας προκαλεί να αναζητήσουμε νοήματα και συσχετισμούς στην στοιχειωμένη μνήμη μιας ανελέητης ιστορίας. Η Σωτηρίου μας υποδεικνύει πως αν θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να μιλάμε για τα ζητήματα της πικρίας χώρας μας, αναζητώντας διεξόδους από τα κυρίαρχα αφηγήματα που μας κρατάνε δέσμιους σε παγιωμένες ταυτότητες και σε έναν λόγο εκβιαστικό και καταπιεστικό, τότε πρέπει να εφεύρουμε μια γλώσσα που να κινείται σε ρυθμούς μη δογματικούς. Όντως, το κείμενο προσηλώνεται στον ρεαλισμό και την ιστορία μέσα από μια διάσταση μυθολογική, ακόμα και παραβολική, η οποία συνενώνει το καθημερινό με την φανταστική του μετουσίωση, το ιστορικό με το μυθοπλαστικό, τη στιγμή της εμπειρίας με το «όρομα».

 

Τα βραβεία θα επιδοθούν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Πρόδρομο Προδρόμου σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2020.

 

 

 

 

 

 

 



Page generated: 06/11/2024 11:16:31