Κατηγορίες

Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους στην Άντρη Αντωνίου για το έργο της Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;

Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους στην Άντρη Αντωνίου για το έργο της Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

 

ανακοινώθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2018.

 

Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στην Άντρη Αντωνίου για το έργο της Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; (εκδόσεις Πατάκη).

 

 

Σκεπτικό βράβευσης: Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται το θέμα της απώλειας σε μια οικογένεια. Αναδεικνύει και συζητά δύσκολα θέματα, όπως αυτό του θανάτου παιδιού, που δεν συναντάται συχνά στην ελληνόγλωσση νεανική λογοτεχνία. Στην ακολουθία των γεγονότων επέρχεται η ζητούμενη ισορροπία στην οικογένεια, αφού τα μέλη της θα διαχειριστούν το γεγονός του θανάτου ρεαλιστικά. Τα αφηγηματικά στοιχεία, οι διάλογοι, τα επιλεγμένα περιστατικά σκέψης και δράσης και οι προσπάθειες των μελών αναδύονται μέσα από διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους επεξεργασίας της θλίψης και του ανθρώπινου πόνου, με αληθοφάνεια και χωρίς μελοδραματισμούς. Το βιβλίο είναι αισιόδοξο, όμως ειλικρινές. Στην ουσία πρόκειται για ένα ψυχογράφημα αυθεντικών στιγμών. Με ρεαλιστικό τρόπο σκιαγραφούνται οι λεπτές εκφάνσεις του δράματος και οι στιγμές αληθοφάνειας, που συμπεριλαμβάνουν τις οπτικές εκείνων που βιώνουν την απώλεια. Μια απώλεια, η οποία στο τέλος μετασχηματίζεται καταυγάζοντας τη ζωή και τη συνέχειά της. Το γράψιμο είναι ρέον και η ανάγνωση με τα ανάγλυφα στιγμιότυπα της πλοκής προσλαμβάνονται αβίαστα από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 

Η Ορσαλία δεν είναι πια εδώ. Η μητέρα, ο πατέρας και ο δίδυμος αδερφός της, ο Σόλωνας, καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Τις ενοχές, την αγάπη, τη θλίψη, τον θυμό, αλλά και τις αναμνήσεις τους, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή χωρίς την Ορσαλία. Σε αυτό το ταξίδι θα πάρουν όση βοήθεια χρειάζονται, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Το κοινωνικό περιβάλλον, οι φίλοι και οι γνωστοί της οικογένειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

 

Τελικά η οικογένεια θα κληθεί να αποφασίσει εάν η ζωή τελειώνει σε αυτό που χάνουμε ή συνεχίζεται με αυτό που έχουμε.

 

Ένα γενναίο και ειλικρινές βιβλίο για την απώλεια, το οποίο ξορκίζει τον θάνατο.

 

Η Άντρη Αντωνίου γεννήθηκε το 1980 στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα.

 

Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μπελαδομαγνήτης (Ψυχογιός, 2012), Πηνελόπη (Ψυχογιός, 2013), Καρδιά πάνω σε ρόδες (Ψυχογιός, 2016), Το καλοκαίρι που μεγάλωσα (Κέδρος, 2017), Από τους τέσσερις ο τέταρτος (Μεταίχμιο, 2017), Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία; (Πατάκη, 2018).

 

 

 

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

 

 


 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 27/09/2024 10:28:23