Βιωματικό εργαστήριο
"" />

Κατηγορίες

"
Βιωματικό εργαστήριο
"

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 
Ο δάσκαλος-εμψυχωτής και η τάξη-ομάδα: Εκπαιδεύοντας τους μαθητές σε δεξιότητες ζωής
 
Εισηγήτρια: Βάλια Λουτριανάκη

Μία από τις βασικές δεξιότητες ζωής που αναμένεται να έχουν κατακτήσει οι μαθητές κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων είναι η ικανότητα συνεργασίας με άλλους, η αρμονική συνύπαρξη στο πλαίσιο μιας ομάδας, η δυνατότητα διαχείρισης μιας ομάδας με στόχο την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Οι χρονικές απαιτήσεις για την κάλυψη της ύλης (και άλλοι παράγοντες που θα συζητηθούν στο εργαστήριο) δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, ήδη από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού, τη συστηματική και καθημερινή εργασία σε ομάδες και, το σημαντικότερο, την καλλιέργεια της αίσθησης του «ανήκειν». Το αποτέλεσμα είναι να μην αξιοποιείται το δυναμικό της τάξης προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας και να μην αναπτύσσεται το οικείο και φιλικό κλίμα που διαμορφώνει έναν χώρο δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες:

 · Θα έρθουν βιωματικά σε επαφή με 50 εφαρμοσμένα και προσαρμοσμένα σε διάφορα επίπεδα και ανάγκες παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικότητας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και επικοινωνίας.

 · Θα διερευνήσουν το δικό τους προφίλ δασκάλου και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους διαφορετικούς τύπους μαθητή.

 · Θα έρθουν σε επαφή με αποτελεσματικές τεχνικές εκπαίδευσης των μαθητών στην ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, καθώς και με τον σχεδιασμό βιωματικών προγραμμάτων  που αποσκοπούν στην καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων ζωής (επικοινωνιακές δεξιότητες, η συνεργασία, η πειθώ, οι δεξιότητες ηγεσίας κ.ά.).

 · Θα παραγάγουν, στο τέλος και σε ομάδες, προτάσεις για ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις διαφόρων μαθημάτων, σχεδίων εργασίας (projects), καινοτόμων προγραμμάτων, βιωματικών δράσεων κ.ά.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτές ενηλίκων, σχεδιαστές προγραμμάτων σε φορείς βιωματικής εκπαίδευσης. Μπορεί να συνδυαστεί, για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, με το εργαστήριο «Τεχνικές παραγωγής ιδεών και φαντασία στην τάξη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019 (11-12/10/19).

Τόπος διεξαγωγής: Παν. Τσαλδάρη 38, Αθήνα, μετρό ΟΜΟΝΟΙΑ

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 17.00 - 20.00 & Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, 10.00 - 14.00

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ (20% έκπτωση για τα μέλη του Δημιουργικού Σχολείου και τους μαθητές της Σχόλης)

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.
 
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr. 

 

 Η Βάλια Λουτριανάκη (www.valialoutrianaki.com) είναι κλασική φιλόλογος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και υποψήφια διδάκτορας με θέμα τη ρητορική και τη δημιουργική σκέψη στην εκπαίδευση (πρόγραμμα «Τεισίας»). Διδάσκει στο Αρσάκειο Ψυχικού, όπου εμψυχώνει και ομίλους ρητορικής, ηγεσίας και δημιουργικής σκέψης από το 2001, καθώς και στο Μεταπτυχιακό «Ρητορική: θεωρία και πράξη» (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ) από το 2015.

Τα τελευταία 18 χρόνια σχεδιάζει και εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα, όπως τα «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης©», το «Εργαστήριο Φαντασίας©», το «Γραφείον Ιδεών©» και τους «Μικρούς Ηγέτες©», και με τη βοήθεια μαθητών και συναδέλφων τα εμπλουτίζει συνεχώς. Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση από το 2009, οραματίζεται την επανένταξη της ρητορικής στο σχολείο με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης, ηγετικών ικανοτήτων και συνείδησης ενεργού πολίτη. Πιστεύει στη διάχυση και ανταλλαγή της γνώσης και της εμπειρίας και γι’ αυτό από το 2006 πραγματοποιεί εθελοντικά επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (έχει στο ενεργητικό της πάνω από 1.200 ώρες) και εμψυχώνει την ετήσια (διάρκειας 55 ωρών) Ρητορική Ομάδα Εκπαιδευτικών (από το 2012). Είναι μέλος της οργανωτικής / επιστημονικής επιτροπής σε μαθητικούς ρητορικούς αγώνες από το 2001. Συνδιοργανώνει, μαζί με ομάδες και άλλων εθελοντών, κατασκηνώσεις ρητορικής τέχνης και δημοκρατικής παιδείας για μαθητές στις Κυκλάδες (SpeakEasy και Open Your Mind Camp).

Έχει διατελέσει επιλεγμένη επιμορφώτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το «Νέο Σχολείο» και μέλος της συγγραφικής ομάδας των σχολικών εγχειριδίων Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο. Έχει σημαντική εμπειρία ως επιμελήτρια εκδόσεων και ως μέλος ομάδων σύνταξης λεξικών και επιστημονικών περιοδικών.

Είναι μέλος της ομάδας «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση» της European Democratic Education Community – Greece.

Συντονίζει την Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος» και την Ομάδα Εθελοντών Παιδαγωγών.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Δασκάλου» της Gordon Training International και επίσημη TED-Ed Club Leader.

 


Page generated: 05/10/2024 13:22:06