Κατηγορίες

Έφη Λαδά

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε στην Πελοπόννησο, σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και από το 1991 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 70 βιβλία και πολλά εξώφυλλα. Είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Plant Your Roots in Greece», έχει φιλοτεχνήσει κάρτες για τα Παιδικά χωριά SOS , είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ, (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, κορεάτικα, κινέζικα, τούρκικα και ρωσικά.
To 1998 έλαβε μέρος στη 15η Mostra internazionale d’ illustrazione per l’ infanzia στο Sarmede της Ιταλίας.
Το 2004 έλαβε μέρος στη Διεθνή έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες».
Το διάστημα 26 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου του 2005 πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι), με τίτλο: «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα...», υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.
To 2005 (14-18 Δεκεμβρίου) έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι Ο κούκος των Χριστουγέννων. Το βιβλίο της Τα γενέθλια της Ινφάντας (Εκδ. Πατάκη) μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα κορεάτικα.
To 2006 το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο... προτείνεται για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (στη βραχεία λίστα).
To 2008 συμμετέχει στην 26η international exhibition Illustrations.
Το 2009 λαμβάνει το Βραβείο Εικονογράφησης από το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) για το βιβλίο Η βροχή των αστεριών και είναι υποψήφια στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων και των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω.
Πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Παραμύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck multiplarte στην Αθήνα.
Το 2010-11 είναι υποψήφια για το Astrid Lindgren memorial Award 2011 και συμμετέχει στην παγκόσμια έκθεση εικονογράφων BIBIANA, International House of Art for Children.
Το 2011-12 είναι υποψήφια για το βραβείο Hans Christian Andersen 2012. Έργα της πωλούνται στην online γκαλερί Nucleus για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το 2015 συμμετέχει στην παγκόσμια έκθεση εικονογράφων BIBIANA, International House of Art for Children και στον διαγωνισμό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition.
Συμμετείχε ως μέλος στην επιτροπή Κρατικών Βραβείων από το 2011 έως τον
Μάρτιο του 2015.
To 2016 το βιβλίο Είχε απ’ όλα και είχε πολλά των Μ. Παπαγιάννη - Ε. Λαδά επελέγη μεταξύ των 200 καλύτερων βιβλίων στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο «White Ravens 2016» της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.
Το 2016 το βιβλίο της Οι Κυριακές στο πάρκο είναι στη βραχεία λίστα του παγκόσμιου διαγωνισμού εικονογράφησης Nami Concours 2017.



Page generated: 05/10/2024 11:16:21