Κατηγορίες

ΠΟΙΗΣΗ
(διδάσκων Χάρης Βλαβιανός)

Το εργαστήριο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «δημιουργικής ποιητικής ομάδας» η οποία, με την καθοδήγηση του Χάρη Βλαβιανού, θα μελετήσει σε βάθος την ξεχωριστή φυσιογνωμία της ποιητικής τέχνης και τις μορφικές ιδιαιτερότητες που προϋποθέτει.
Στο σεμινάριο αυτό θα εξεταστούν σημαντικά έργα κορυφαίων ποιητών του 20ού αιώνα (Ezra Pound, T.S. Eliot, Γιώργου Σεφέρη, Czeslaw Milosz, Zbigniew Herbert, Edmond Jabes, Fernando Pessoa, John Ashbery, Anna Akhmatova, Anne Carson κ.ά.) τα οποία κατόρθωσαν να ανανεώσουν την τέχνη της ποίησης και να ανασυστήσουν δραματικά την ιστορία της. Διαβάζοντας κριτικά αυτά τα έργα, θα διακρίνουμε και θα κατανοήσουμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι ποιητές στοχάζονται και μιλούν για την ιστορία, την κοινωνία και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτές. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η δημιουργική ενασχόληση με την ποιητική τέχνη: οι σπουδαστές θα κληθούν να παρουσιάσουν ποιητικές συνθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και μοτίβα, μέσα από ένα ευρύ φάσμα μορφικών επιλογών, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν και θα αναλυθούν. 

 

Χάρης Βλαβιανός  

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Πολιτική θεωρία και Iστορία στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατες τις Αυτοπροσωπογραφία του λευκού (2018· Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης», Βραβείο Public), Σονέτα της συµφοράς (2011) και Διακοπές στην πραγματικότητα (2009) [Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»], και τέσσερις συλλογές δοκιµίων: Ο άλλος τόπος (1994), Ποιον αφορά η ποίηση; Σκέψεις για µια τέχνη περιττή (2007), Το διπλό όνειρο της γραφής (2010, από κοινού µε τον Χρήστο Χρυσόπουλο) και Γιατί γράφω ποίηση (2015). 
Τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού: από τους Προσωκρατικούς έως τον Ντερριντά, το 2014 το αυτοβιογραφικό «μυθιστόρημα» Το αίμα νερό, το 2016 μια μελέτη της προσωπικότητας του Γερμανού δικτάτορα με τίτλο Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ και το 2020 ο δραματικός μονόλογος Τώρα θα μιλήσω εγώ, με αφηγήτρια την αδελφή του συγγραφέα. Το 2022 κυκλοφόρησε το έργο του Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι.
Έχει µεταφράσει έργα κορυφαίων Αµερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των Walt Whitman, Εzra Pound, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, e.e.cummings, Michael Longley, Wallace Stevens, Emily Dickinson, Anne Carson και Louise Gluck. Το 2013 κυκλοφόρησε η μετάφρασή του των Τεσσάρων Κουαρτέτων του T.S.Eliot (δίγλωσση έκδοση), σύνθεσης εμβληματικής στην ιστορία της λογοτεχνίας, και το 2020 η μετάφραση της Άγονης γης  (δίγλωσση έκδοση). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Διευθύνει το περιοδικό Ποιητική. Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική θεωρία στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Δημιουργική Γραφή στο ΕΑΠ.
Για τη συμβολή του στην προώθηση των ιταλικών γραμμάτων στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον τίτλο του «Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών» και η Εταιρεία Dante Alighieri της Ρώμης με το «Παράσημο Δάντης».

 

 

 

 



Page generated: 05/10/2024 09:14:39