Κατηγορίες

Ιστορία και Λογοτεχνία

Ιστορία και Λογοτεχνία
Μια πολυτάραχη γοητευτική σχέση

Εισηγητές: Μάρω Δούκα, Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Θωμάς Σκάσσης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

17 Ιανουαρίου 2015
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65
11 π.μ. – 3 μ.μ.


Η Ιστορία και η Λογοτεχνία συχνά διασταυρώνονται άλλοτε συγκρουσιακά κι άλλοτε αρμονικά στο πεδίο της Γραφής. Η αφηγηματικότητα της Ιστορίας και η ιστορικότητα της Λογοτεχνίας είναι οι επαμφοτερίζουσες ζώνες όπου κώδικες, οπτικές και τρόποι συμφύρονται σε κάτι νέο, ερεθιστικό και πολύτροπο.
Ιστορικό ή ιστορικοφανές μυθιστόρημα λογοτεχνική ή λογοτεχνίζουσα ιστορική αφήγηση αποτελούν τα ζωντανά παραδείγματα αυτού του εκφραστικού και ιδεολογικού δούναι και λαβείν που εμπλουτίζει και τους δύο κόσμους του αφηγείσθαι.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η συγγραφέας Μάρω Δούκα, η ιστορικός Άννα Μαρία Δρουμπούκη, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας-μεταφραστής Θωμάς Σκάσσης θα καταθέσουν τη ζώσα εμπειρία τους από την εμπλοκή τους στη γοητευτική και πολυτάραχη συνάντηση Ιστορίας και Λογοτεχνίας.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Για αίτηση συμμετοχής / εγγραφές κάντε κλικ εδώ
Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις, τηλ. 210.36.50.010

H Mάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Xανιά. Aπό το 1966 ζει στην Aθήνα. Έχει τελειώσει το Iστορικό και Aρχαιολογικό Tµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Aθηνών. Έχει τιµηθεί µε το Bραβείο «Nίκος Kαζαντζάκης» του Δήµου Hρακλείου για το µυθιστόρηµα H αρχαία σκουριά, µε το B΄ Kρατικό Bραβείο για το µυθιστόρηµα H πλωτή πόλη και µε το Bραβείο Πεζογραφίας Kώστα Oυράνη της Aκαδηµίας Aθηνών για το µυθιστόρηµα Aθώοι και φταίχτες. Για το ίδιο µυθιστόρηµα τιµήθηκε επίσης µε το Bραβείο Balkanika και το βραβείο Καβάφη. Διηγήµατα και µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

 

Η Άννα Μαρία Δρουμπούκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Μουσειακές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους και αρθρογραφεί τακτικά στο The Books’ Journal (μέλος επιστημονικής επιτροπής) και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Το βιβλίο της Μνημεία της Λήθης. Ίχνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής, εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Αυτό το διάστημα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τη μεταπολεμική διεκδίκηση των εβραϊκών περιουσιών και αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

 

Ο Θωμάς Σκάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο University College του Λονδίνου. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου επί 20 χρόνια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης. Έχει εκδώσει διηγήματα και μυθιστορήματα. Για τη μετάφραση του Τραμ του Claude Simon τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης το 2004. Το 2007 τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Καβάφη πεζογραφίας. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Henri Troyat, Don DeLillo, Graham Swift, Martin Winckler, Jean-Marie Laclavetine, Francois Salvaing και Claude Simon.

Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά της Περιφέρειας. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Πρώτη και Καθημερινή και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά ενώ εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην Αυγή (1982-1991) και στην Ελευθεροτυπία (1991-2010). Από τον Ιούνιο του 1998 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ενθέτου Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας. Σήμερα συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας με το Βήμα της Κυριακής. Είναι επίσης σύμβουλος έκδοσης στο ηλεκτρονικό περιοδικό Απηλιώτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης-Λογοτεχνία και Επιστήμες του ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Βοοks’ Journal, Εντευκτήριο και Νέα Εστία. Μεταξύ 2007 και 2011 δίδαξε Κριτική και Δοκίμιο στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ενώ από το 2005 έχει, από τους δέκτες της ΕΤ1 (μαζί με την Κατερίνα Σχινά και τον Μανώλη Πιμπλή), την εκπομπή Βιβλία στο κουτί (σκηνοθεσία Πένυ Παναγιωτοπούλου). Μελέτες του: Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού (Βιβλιοπωλείον της Εστίας,1992) και Οδόσημα. Στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Καστανιώτης, 1999). Ανθολογίες: Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974–1990 (μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά, Πατάκης, 1995) και Ανθολογία της ελληνικής ποίησης. 20ος αιώνας. 1900-1920 και 1920-1940 (μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, Κότινος 2007 και 2009).



Page generated: 05/10/2024 09:11:46