Κατηγορίες

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου για τις Εκδόσεις Πατάκη

 

Το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού βιβλίου απέσπασε η Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο της Το δέντρο το μονάχο.
Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία σ’ ένα χωριό πάνω στα βράχια, στη σκιά του βουνού.Ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει να εξυψώσει το ασάλευτο αυτό χωριό της Κρήτης με τους γεμάτους πάθη κατοίκους του σε καθολικό παράδειγμα και να ξεδιπλώσει έτσι την εικόνα μιας Ελλάδας σκοτεινής και φωτεινής μαζί, μιας Ελλάδας των θρύλων και των προκαταλήψεων, της ψευτιάς και της προδοσίας, της ειλικρίνειας και της αθωότητας· μιας Ελλάδας σκληρής κι όμως τόσο δικιάς μας.
 
Για τη βράβευσή της η Μαρία Παπαγιάννη δήλωσε:
«Αν και το σημαντικότερο για έναν συγγραφέα είναι η προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον κόσμο παλεύοντας με το χαρτί και τις εμμονές του, δε σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη και χαρούμενη που ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πήρα το Κρατικό Βραβείο. Αγαπώ το παιδικό βιβλίο, πιστεύω στα παιδιά, στη διαίσθησή τους, στην ατελείωτη φαντασία τους και θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή τη γοητευτική περιπέτεια».
 
 
Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για παιδιά και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ως διά μαγείας» τιμήθηκε με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και με το Βραβείο Λογοτεχνικού Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού «Διαβάζω». Το έργο της «Το δέντρο το μονάχο» έχει τιμηθεί με το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω». Έγραψε το λιμπρέτο και στίχους στο έργο «Παράξενο δεν είναι;» (μουσικό θέατρο το οποίο ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής τα έτη 2007 και 2008). Επίσης, το λιμπρέτο (διασκευή του μυθιστορήματος της Σ. Λάγκερλεφ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον») για το έργο «Πες το μ’ ένα παραμύθι» για αφηγητή και ορχήστρα σε μουσική του Θ. Μικρούτσικου, που παρουσιάστηκε τα Χριστούγεννα του 2002-2003 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει το «Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ», μια ιστορία για μικρά παιδιά με εικονογράφηση της EveTharlet από τις εκδόσεις Minedition στη διεθνή αγορά και από τις Εκδόσεις Πατάκη στην Ελλάδα. 
 
 
 
 Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στο www.i-read.i-teen.gr
 Το νέο site των Εκδόσεων Πατάκη αποκλειστικά για εφήβους.

 

 

 

Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου
απέσπασαν η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά και ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου για το βιβλίο τους Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο.
Δρόμοι και πλατείες, αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς, δέντρα που ψιθυρίζουν παραμύθια και σιντριβάνια που τα νερά τους χορεύουν με τη μουσική.
Αυτή είναι η πόλη που περιγράφει το βιβλίο και τα έχει όλα και τους χωράει όλους... εκτός από αυτόν... τον πόλεμο.
Για τη βράβευσή του ο Αντώνης Παπαθεοδούλου δήλωσε: «Μα τι υπέροχο νέο το βραβείο! Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Επιτροπή που μας τίμησε και πολλά μπράβο: Μπράβο στη Μυρτώ Δεληβοριά που μοιραστήκαμε μαζί αυτή την υπέροχη περιπέτεια, μπράβο στις Εκδόσεις Πατάκη που το αγάπησαν από την πρώτη στιγμή, μπράβο στους πραγματικά διαλεχτούς συνυποψηφίους μας και σε όλους τους ανθρώπους του ελληνικού παιδικού βιβλίου που συνεχίζουν αθόρυβα και απτόητοι με αισιόδοξες λέξεις και ζωηρά χρώματα...».
 
Για τη βράβευσή της η Μυρτώ Δεληβοριά δήλωσε: «Με τιμά και με συγκινεί το βραβείο για αυτό το βιβλίο που αγαπώ τόσο πολύ. Ευχαριστώ τον Αντώνη Παπαθεοδούλου που περπατήσαμε μαζί στους δρόμους αυτής της τόσο διαφορετικής πόλης».
 
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε τα μυστικά του κινούμενου σχεδίου με υπολογιστή και με παραδοσιακές τεχνικές στην Αθήνα και στη Βαρκελώνη. Άφησε τις σπουδές του στη Γεωλογία για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Του αρέσει πολύ να διαβάζει, να μεταφράζει και να γράφει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά.
Από το 2008 μοιράζεται τις σκέψεις του γύρω από το παιδικό βιβλίο και τους δημιουργούς του μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού «Παπάκι στην μπανιέρα».
 
Η Μυρτώ Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από πολύ μικρή ξεχώρισε τα βιβλία σε δύο κατηγορίες:σ’ αυτά που είχαν εικόνες και σ’ αυτά που δεν είχαν. Αυτά που δεν είχαν πήγαν σύντομαστο υπόγειο. Αυτά που είχαν γίνανε οι πρώτες σπουδές της στη ζωγραφική· και οι μοναδικές– μαζί με όσα προστέθηκαν και προστίθενται μέσα στα χρόνια. Καλλιτέχνες που έχει αγαπήσει, αντιγράψει και προσπαθήσει να τους μοιάσει είναι ο Chagall, ο Κυριτσόπουλος, ο Solotareff, oHockney και πάρα πολλοί ακόμα! Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε τέσσερις ομαδικές. Έχει εικονογραφήσει βιβλία λογοτεχνίας, παιδικής λογοτεχνίας και περιοδικά. Τιμήθηκε με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο «Ιστορίες για παιδιά» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (εκδ. Εστία 2005). Με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ελένη Κατσαμά μοιράζονται τη χαρά να εξερευνούν την παιδική λογοτεχνία στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Παπάκι στην μπανιέρα». (www.papakistimpaniera.gr)
 
Άλλες διακρίσεις του βιβλίου Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο:
-          Βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» 2011
-          Βραβείο Εικονογράφησης ΕΒΓΕ


Page generated: 02/10/2024 20:21:27