Κατηγορίες

Στρατής Μπουρνάζος

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (διδάσκων Στρατής Μπουρνάζος)

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν, με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο, στη θεωρία αλλά και στην πράξη, τα προβλήματα, τους κανόνες και τα μυστικά της διόρθωσης και της επιμέλειας. Στόχος του είναι να επισκοπήσει τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας διορθωτής και επιμελητής, προσφέροντας ταυτόχρονα βασικά εργαλεία και εφόδια.
Ξεκινώντας από θέματα όπως οι κανόνες του μονοτονικού συστήματος, η στίξη, το τελικό ν, η μεταγραφή ξένων ονομάτων, συνηθισμένα ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη, καθώς και η χρήση βασικών εργαλείων του διορθωτή-επιμελητή (γενικά και ειδικά λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, πηγές στο διαδίκτυο), θα προχωρήσουμε σε ειδικότερα ζητήματα, όπως οι υποσημειώσεις και οι παραπομπές, η βιβλιογραφία, συντακτικά και υφολογικά προβλήματα. Επίσης, θα εξετάσουμε ειδικότερα ζητήματα που θέτει η επιμέλεια επιστημονικών, λογοτεχνικών και μεταφρασμένων έργων· τέλος, τις μεγάλες δυνατότητες που μας προσφέρει το διαδίκτυο, τρόπους για τη σωστή και αποτελεσματική χρήση του, καθώς και τις παγίδες που πρέπει να αποφεύγουμε.
Η πραγμάτευση όλων των παραπάνω ζητημάτων θα γίνει με συγκεκριμένα παραδείγματα κειμένων και με ασκήσεις (κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και για το σπίτι).



Page generated: 04/10/2024 21:16:12