Κατηγορίες

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 3Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

notepad2

Αγαπητό μου ημερολόγιο.

Είμαι πολύ χαρούμενος και στενοχωρημένος μαζί. Τις τελευταίες ημέρες έκανα τόσα ωραία πράγματα, που με γέμισαν χαρά αλλά και λύπη γιατί τελείωσαν πολύ γρήγορα.

Ο θείος μου δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο για παιδικά βιβλία και μου είχε υποσχεθεί μια μεγάλη έκπληξη αν κατάφερνα να γίνω και εγώ ένας σωστός βιβλιοφάγος. Θα με έπαιρνε μαζί του σε μια μεγάλη γιορτή που θα διαρκούσε 4 ημέρες και θα είχε πάρα πολλά παιδιά και μεγάλους, θα είχε παιχνίδια, θέατρο και κατασκευές. Το πιο σημαντικό όμως που μου είπε είναι ότι θα γνώριζα πολλούς συγγραφείς και εικονογράφους και κυρίως όλους αυτούς που έχω διαβάσει τα βιβλία τους.

Έτσι και έγινε. Όταν φτάσαμε σε αυτό το μεγάλο κτίριο που ήταν πάνω σε ένα δρόμο με πολλά αυτοκίνητα και δίπλα είχε το Ολυμπιακό Στάδιο, μια τεράστια πινακίδα έγραφε: 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, Helexpo 29 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου. Χάρηκα πολύ, καθώς σκέφτηκα ότι θα είμαι εδώ για 4 ημέρες και τις 2 από αυτές, που ήταν Παρασκευή και Δευτέρα, δε θα πήγαινα σχολείο.

Όταν μπήκαμε μέσα, παντού είχε μικρά βιβλιοπωλεία με ράφια και πολλά βιβλία. Ζωγραφιές στους τοίχους και πάρα πολλά χρώματα. Προσπαθούσα να παρατηρήσω τα πάντα και να τα χορτάσω καθώς προχωράγαμε στο μεγάλο διάδρομο που μας οδήγησε στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο που έγραφε «Εκδόσεις Πατάκη». Πάνω στους λαχανί και μοβ τοίχους είχε χιλιάδες βιβλία. Σκέφτηκα πως εδώ θα περνούσα τέλεια. Είχα αποφασίσει να καταγράψω τα πάντα σαν το μικρό δημοσιογράφο του βιβλίου που διαβάζω τελευταία. Έτσι έβγαλα από το σακίδιό μου το σημειωματάριό μου και τη φωτογραφική μου μηχανή και περίμενα γεμάτος αγωνία.

Σε λίγο τα μεγάφωνα καλωσόριζαν τον κόσμο. Ποιον κόσμο δηλαδή, τους αμέτρητους μαθητές που έρχονταν εκδρομή με το σχολείο τους. Χιλιάδες παιδιά και πολλοί δάσκαλοι. Αχ καλό μου ημερολόγιο, ήταν τόσο ωραία!

Η Λίτσα Ψαραύτη μας γνώρισε την Κασσάνδρα τη μάντισσα της Τροίας, η Βούλα Μάστορη, μαζί με τους φοιτητές Μαρία Μενεγάκη και Θάνο Παπαλιώσα που έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, έγραψε με 100 παιδιά γυμνασίου ποιήματα χάικου με αφορμή το βιβλίο της Ψίθυροι αγοριών. Η Αγγελική Δαρλάση παρουσίασε το νέο της βιβλίο Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, και μια συγγραφέας που τη λένε Χαρά Γιαννακοπούλου ξενάγησε 20 παιδιά γυμνασίου στην Τρίτη Ευχή, την πόλη του βιβλίου της. Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη ζήτησε από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Φιλοθέης να δώσουν το χέρι τους στη φύση και να βοηθήσουν για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Το 3ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης ετοίμασε με τις νηπιαγωγούς και τους 30 μαθητές του μια καταπληκτική θεατρική παράσταση με αφορμή το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Ο θησαυρός του Βιβλιοπόντικα, που παρακολουθήσαμε πάνω από 150 άνθρωποι.

Με τη Βάσω Ψαράκη φτιάξαμε πύργους μαγισσών και με τη Φιλομήλα Βακάλη- Συρογιαννοπούλου μπήκαμε σε ένα πατάρι με σπάνια αντικείμενα και από εκεί κατευθείαν σε παραμύθια της Ανατολής από το βιβλίο της Κόκκινη κλωστή μετάξι... Στο τέλος όλοι φύγαμε με ένα κέρμα κολλημένο στη μύτη μας, για να θυμίζουμε στους ανθρώπους ότι η απληστία δεν είναι καλό πράγμα.

Την Κυριακή το πρωί μαζί με την Αλεξάνδρα Μητσιάλη στήσαμε την παρέλαση των ζώων. Και αποφασίσαμε να συναντηθούμε όλοι μαζί τη Νύχτα των Πυγολαμπίδων. Τότε κάναμε μια μεγάλη διαμαρτυρία φωνάζοντας στους μεγάλους.... Σώστε τον πλανήτη!

Το απόγευμα της ίδιας μέρας μαζευτήκαμε ξανά πολύς κόσμος για να δούμε μια παράσταση βασισμένη σε ένα βιβλίο που λέγεται Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Στην αρχή η συγγραφέας Ελένη Δικαίου μας διάβασε μέσα από το βιβλίο και μετά κάτι κύριοι κρύφτηκαν πίσω από έναν καθρέφτη που όταν φωτιζόταν γινόταν διάφανος. Μετά εμφανίστηκε μια γάτα που χόρευε, ένας επιστάτης του σχολείου, κάτι παιδιά, και στο τέλος όλοι μαζί τραγουδήσαμε με κιθάρα:

            Όλα η αγάπη τ’ αλλάζει,
            η δύναμή της ξαφνιάζει,
                             κάνει τους γέρους να νιώθουν παιδιά
                      και ξανανθίζει η τριανταφυλλιά.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς μάς μίλησε για το Πώς γεννιούνται τα παιδιά και στο τέλος πριν φύγουμε η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» μας έδειξε μια υπέροχη παράσταση με αφορμή το βιβλίο της Βάσως Ψαράκη Στο Κάστρο της Σουμουτού η Τουρουπίτα μαγειρεύει μαζί με τα παιδιά. Η παράσταση μου άρεσε πολύ, και πιο πολύ μου άρεσε ο λαγός που συνέχεια μιλούσε ανάποδα και μπέρδευε την Τουρουπίτα, και μου άρεσε και η σούπα του πειρατή.

Τη Δευτέρα το πρωί ήρθαν πάλι πολλά παιδιά από σχολεία και συνάντησαν αγαπημένους μου συγγραφείς. Την Αγγελική Βαρελλά, τη Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και τη Λίλη Λαμπρέλλη, που μας αφηγήθηκε υπέροχα παραμύθια. Με τη Μαρία Παπαγιάννη παίξαμε ένα πολύ ωραίο κουίζ με ερωτήσεις από το βιβλίο της Ο γύρος του κόσμου με το ποδήλατο. Ήμασταν 2 ομάδες. Οι μαθητές και δύο μεγάλοι που δουλεύουν στις Εκδόσεις Πατάκη. Εμείς φυσικά ξέραμε καλύτερα το βιβλίο και τους σκίσαμε 12 – 8. Στο τέλος κερδίσαμε μια πολύ ωραία ζωγραφιά που έφτιαξε η εικονογράφος του βιβλίου Σοφία Τουλιάτου.

Όλα αυτά τα ωραία κράτησαν μέχρι το απόγευμα. Κουραστήκαμε πάρα πολύ, αλλά περάσαμε τέλεια. Μετά ο θείος μου είπε ότι τώρα που η έκθεση τελείωσε πρέπει να μαζέψουμε όλα αυτά τα βιβλία. Εγώ βαριόμουν πάρα πολύ να μαζέψω και είχα κουραστεί και δεν ήθελα. Ευτυχώς, όμως, ήρθε η μαμά και με πήρε.

Αγαπητό μου ημερολόγιο, θέλω και του χρόνου να ξαναπάω σε αυτή την έκθεση.

Σου κολλάω εδώ και μερικές φωτογραφίες που τράβηξα, για να πάρεις και εσύ μια γεύση.

6 2 5 13 16 14 15 17 3

Με αγάπη

Ο φίλος σου Βασιλάκης Χατζηπλής.



Page generated: 02/10/2024 20:20:03