Κατηγορίες

"ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ: ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ. ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ;"

Αφού η επιμόρφωση (;) για τα νέα σχολικά βιβλία ολοκληρώθηκε, ήρθε η ώρα για την εφαρμογή τους.

Η ιστορία με τα νέα σχολικά βιβλία δεν ξεκίνησε σωστά. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές επιμορφώθηκαν για το πώς θα εφαρμόσουν στην πράξη βιβλία τα οποία μέχρι τότε δεν είχαν καν δει. (Αμφίβολο αν τα είχαν δει σε έντυπη μορφή ακόμα και οι επιμορφωτές τους!)

Για το λάθος ξεκίνημα όμως τα μόνα που δεν φταίνε είναι τα νέα βιβλία, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ καλά! Τόσο καλά ώστε να καλύπτουν το κενό που δημιουργήθηκε από την ουσιαστικά μη επιμόρφωση αυτών που θα τα εφαρμόσουν στην πράξη. (όχι ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα!) Άλλωστε, ο Έλληνας εκπαιδευτικός διακρίνεται για τη φαντασία, το μεράκι του και για το ότι ψάχνεται κι από μόνος του για κάτι καινοτόμο και διαφορετικό, παρά την αρχική αδράνεια και ίσως και αντίδραση που συχνά σημειώνεται όταν είναι προ των πυλών, άνωθεν εκπορευόμενες αλλαγές.
Δεν έχουμε άλλωστε και άδικο οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στο να είμαστε δύσπιστοι απέναντι σε αλλαγές που μας έρχονται από πάνω. Θυμηθείτε με πόση ευκολία εξαγγέλλονται, αρχίζουν να εφαρμόζονται και στη συνέχεια αποσύρονται με την πρώτη αλλαγή υπουργού, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που “οπωσδήποτε θα έσωζαν τον τόπο”!

Τα νέα σχολικά βιβλία όμως είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι εκτός των άλλων και η δικαίωση του Έλληνα δασκάλου και καθηγητή, που πάντα ξεπερνούσε τα υπάρχοντα παλιά βιβλία και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούσε και έδινε στους μαθητές του το κάτι παραπάνω… το οποίο τα νέα βιβλία πλέον εμπεριέχουν!

Τα καινούρια βιβλία είναι ολιγοσέλιδα, ελκυστικά και τα καθιστά εξαιρετικά πιο ενδιαφέροντα η επιχειρούμενη διαθεματική προσέγγιση της ύλης.
Με λίγα λόγια είναι βιβλία εύχρηστα που δεν θα αγνοηθούν αλλά ούτε και θα χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με βαριά καρδιά. Είναι λειτουργικά και θα γίνουν “εργαλεία” δουλειάς. (Μετά την αρχική αδράνεια ίσως…)

Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, φέρνουν πιο κοντά μεταξύ τους τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Δημοτικό και Γυμνάσιο, αφού τα νέα αναλυτικά προγράμματα έχουν “συνεννοηθεί” καλύτερα μεταξύ τους από ότι στο παρελθόν.

Τα νέα βιβλία για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο σε κοινή πορεία λοιπόν…
Από την “πορεία” αυτή αισιοδοξώ ότι δεν θα απουσιάσουν οι ικανότεροι της Ευρώπης, Έλληνες εκπαιδευτικοί.

Οφείλει και η πολιτεία όμως να μην είναι απούσα αλλά να μπορέσει επιτέλους να ακούσει τη φωνή αυτών, που στο κάτω κάτω, έμαθαν (και) στα στελέχη της τα πρώτα αλλά και τα ύστερα γράμματα.



Page generated: 02/10/2024 14:09:21