Κατηγορίες

To δίκτυο θα γινόταν ο μεγάλος μας εκπαιδευτικός, αλλά τώρα η κουλτούρα του ημιμααθούς περιστέλλει τη γνώση,

διαπιστώνει ο JEAN-PAUL FLINTOFF.

Παλιά βλέπαμε το ίντερνετ σαν ένα αστείο: αν έδινες σ’ έναν αμέτρητο αριθμό πιθήκων πληκτρολόγια, ένας από αυτούς πιθανόν να έγραφε ένα αριστούργημα. Αλλά τώρα με το δίκτυο σταθερά εγκατεστημένο στη δεύτερη εξελικτική του φάση- στην οποία οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο στα blogs- η θεωρία των αμέτρητων πιθήκων δε φαίνεται πια τόσο αστεία.
«Σήμερα η τεχνολογία ενώνει όλους αυτούς τους πιθήκους μέσω όλων αυτών των πληκτρολογίων», υποστηρίζει Andrew Keen ο οποίος πιστεύει πως αυτό το «δίκτυο 2.0» ( «web 2.0» ) σκοτώνει τον πολιτισμό μας, επιτίθεται στην οικονομία μας και καταστρέφει τους πατροπαράδοτους κανόνες συμπεριφοράς.
Ο Keen, ένας Άγγλος που μετακόμισε από το βόρειο Λονδίνο στην Καλιφόρνια στη δεκαετία του ΄90, δίνει διαλέξεις στο πανεπιστήμιο για την επιχείρηση του ίντερνετ. Στο νέο του βιβλίο Η κουλτούρα του ημιμαθούς υποστηρίζει ότι οι ιδέες που προωθούν οι πρωταθλητές του «web 2.0» έχουν σοβαρές αδυναμίες. Αντί για αριστουργήματα, τα εκατομμύρια των πιθήκων φτιάχνουν ένα ατελείωτο ψηφιακό τοπίο μετριότητας: ανενημέρωτα πολιτικά σχόλια, home-videos που δεν βλέπονται, ποιήματα που δε διαβάζονται, αφόρητη ερασιτεχνική μουσική, δοκίμια και μυθιστορήματα. Η υπερεκτιμημένη «σοφία του πλήθους» οδήγησε στην απίστευτη άνοδο της Wikipedia. To αγγλικό site είναι περήφανο για τα 1.8 εκατομμύρια άρθρα που διοχετεύονται δωρεάν από καθημερινούς χρήστες του δικτύου, ενώ κάθε λεπτό γράφονται ολοένα και περισσότερα.
Απ’ όσα γνωρίζουμε και συμφωνούμε, η σοφία του πλήθους δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το Trivial Pursuit. H Wikipedia είναι γεμάτη από λάθη, μισές αλήθειες και παρερμηνείες. Τι συμβαίνει όμως όταν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι για αυτό; Ο William Connolley, δημιουργός κλιματικών μοντέλων στη Βρετανική Επιθεώρηση της Ανταρκτικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ειδικός στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαφώνησε μ’ έναν συντάκτη της Wikipedia πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο λήμμα του site. Αφού προσπάθησε να διορθώσει τις ανακρίβειες, ο Connolley κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αλλάξει «οποιαδήποτε γνώμη δε συμφωνούσε με τη δική του.» Η Wikipedia δεν έλαβε υπόψη της την επιστημονική εμπειρία του και του συμπεριφέρθηκε σαν ήταν ένας οποιοσδήποτε αντίπαλός της.
Ο Keen υποστηρίζει πως «αυτό που καθορίζει τα μεγάλα πνεύματα είναι η ικανότητά τους να πηγαίνουν μπροστά από τη «σοφία» του πλήθους και την επικρατούσα άποψη» «Αντί για δικτατορία ειδικών, θα έχουμε μια δικτατορία ηλιθίων» λέει ο Keen. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ενάντια στην τεχνολογία. Απλά ζητάει λίγο περισσότερο έλεγχο. Πρέπει να διαλέγουμε ανάμεσα σε sites όπως το Wikipedia όπου επικρατεί η κουλτούρα του ανώνυμου ημιμαθούς και στο καινούριο Citizendium όπου ακολουθεί τα χνάρια της Wikipedia προσθέτοντας όμως μια «ελαφριά ειδική ματιά» απαιτώντας παράλληλα από τους συντάκτες να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα.»
«Όποτε είναι απαραίτητο, η κυβέρνηση πρέπει να παρεμβαίνει, όπως έκαναν πέρσι οι Αμερικάνοι σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τα sites των στοιχημάτων. Η κουλτούρα της ελεύθερης πληροφορίας βασίζεται στις διαφημίσεις. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν υπάρχουν διαφημίσεις στα μυθιστορήματα. Επειδή ήμουν έτσι κι αλλιώς πρόθυμος να ξοδεύσω χρήματα για να αγοράσω ένα βιβλίο.



Page generated: 02/10/2024 14:09:46