Κατηγορίες

Στη Γερμανία τα ιδρύματα ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Το ίδρυμα Friedrich-Naumann θέλει, με την εκπαιδευτική πρωτοβουλία “Pro Kopf” που έχει αναλάβει, να ωθήσει τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν περισσότερη ανεξαρτησία. Οι ανώτατες σχολές έχουν δυνατότητες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.

Το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία, αν και είναι αποδοτικό, παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα. Εκτός των άλλων, αυτό οφείλεται και στην ελλιπή δικτύωση. Το μέγεθος της ανεπάρκειας οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνισμού, στις γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και στα λιγοστά ερεθίσματα. Για να αποκτήσουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αποδοτικότητα οι ανώτατες σχολές, το ίδρυμα Friedrich-Naumann ζητά περισσότερη ανεξαρτησία.

Οι ανώτατες σχολές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν τους καλύτερους επιστήμονες και τους καλύτερους φοιτητές. Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας σπουδών και στον τρόπο διδασκαλίας μιας ανώτατης σχολής παίζει ο τρόπος επιλογής των φοιτητών. Αυτό παρέχει στα ίδια τα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τους μαθησιακούς και διδακτικούς τους στόχους και να πετύχουν την επιθυμητή απόδοση. Έτσι, όμως, η δουλειά της ZVS[1] καθίσταται περιττή.

Δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων

Μια νέα δομή, με ενισχυμένες παροχές προς τους φοιτητές, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα και από τη δική τους οικονομική συμμετοχή. Προτείνεται κάθε φοιτητής, ανάλογα με το εισόδημά του, να καταβάλλει ένα ποσό, μετά το τέλος των σπουδών του εφάπαξ όταν πλέον θα εργάζεται και θα έχει ένα αρκετά καλό εισόδημα. Εναλλακτικά θα μπορεί να καταβάλλει δίδακτρα κατά τη διάρκεια των σπουδών του με κάποια σχετική έκπτωση. Επίσης, προτείνεται να αποκρυσταλλωθεί το θέμα των υποτροφιών έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση οι άποροι φοιτητές, και το ύψος των διδάκτρων να καθορίζεται από την κάθε σχολή χωριστά για κάθε μάθημα. Οι άριστοι φοιτητές έχουν διασκορπιστεί σήμερα σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Στόχος του ιδρύματος Friedrich-Naumann είναι να μείνουν στη Γερμανία οι νέοι και πολλά υποσχόμενοι φοιτητές και μελλοντικοί επιστήμονες. Για αυτό το λόγο δίνει τη δυνατότητα και τα κίνητρα στους νέους με έφεση στην επιστήμη να αναλάβουν υπεύθυνο ρόλο σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους. Οι υπότροφοι του ιδρύματος έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σ’ αυτό. Σημαντικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι: α) η επιστημονική τους ικανότητα, β) η προσωπικότητά τους και γ) η ενασχόληση με κοινωνικά και πολιτικά θέματα.


Page generated: 02/10/2024 16:14:01