Κατηγορίες

Το σχολικό σύστημα της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι δέσμιο ταξικών διακρίσεωv

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού The Economist (11-17 Μαρτίου 2006), παρά τη μακρόχρονη δημοκρατική παράδοση της Γαλλίας που εγγυάται το δικαίωμα όλων σε μια καλή κρατική εκπαίδευση, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία φανερώνουν την υπεροχή των ιδιωτικών σχολείων όσον αφορά την εισαγωγή των μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Συγκεκριμένα, μόνο ένα δημόσιο σχολείο αναδείχθηκε μεταξύ των 29 καλύτερων σχολείων της Γαλλίας για το 2005.

Είναι αλήθεια ότι η γαλλική μεσαία τάξη προτιμά τα ιδιωτικά σχολεία έναντι των δημόσιων (το 14% των μαθητών δημοτικού και άνω του 20% των μαθητών λυκείου φοιτά σε ιδιωτικά σχολεία). Αυτό συμβαίνει γιατί τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων είναι αρκετά προσιτά, αφού δεν υπερβαίνουν τα 3000 ευρώ ετησίως. Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία επιλέγονται επίσης επειδή παρέχουν θρησκευτική παιδεία, η οποία απαγορεύεται στα δημόσια σχολεία. Επιπλέον, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι των δημόσιων σχολείων οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των κρουσμάτων βίας λόγω έλλειψης αστυνόμευσης.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι παρά την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας όσον αφορά την απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου (του γνωστού baccalaureat) [από 25% το 1980 σε 62% το 2004], το ποσοστό των παιδιών της εργατικής τάξης που εισάγονται στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας είναι χαμηλότερο σήμερα από ό,τι στη δεκαετία του ’50, γεγονός που καταρρίπτει τον μύθο των ίσων ευκαιριών. Επιπλέον, όσοι δεν αποκτούν απολυτήριο λυκείου (περίπου 160.000 μαθητές ετησίως) οδηγούνται κατ’ ανάγκη στην ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων και σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Nicolas Sarkozy, στη Γαλλία σήμερα υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος με έμφαση στον πειραματισμό και την εξειδίκευση, την καταβολή καλύτερων μισθών στο διδακτικό προσωπικό και την εδραίωση της αθλητικής παιδείας στα σχολεία της Γαλλίας.


Page generated: 02/10/2024 14:11:17