Κατηγορίες

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

15 Μαρτίου 2007

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας τα Βραβεία Μεταφραστών Ελληνικής Λογοτεχνίας για το 2006.

Το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά απονεμήθηκε ομόφωνα στη Βασιλική Νίκα για το βιβλίο Ικμπάλ, ένα παιδί ενάντια στην παιδική εργασία, του Francesco d’ Adamo (Εκδόσεις Πατάκη).

Η ιστορία του Ικμπάλ είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού από το Πακιστάν, που η οικογένειά του το παραχώρησε σε αντάλλαγμα ενός δανείου μόλις δεκαέξι δολαρίων. Υποχρεωμένος να δουλεύει σε ένα εργαστήριο χαλιών, αλυσοδεμένος, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, θα βρει τη δύναμη να επαναστατήσει και να καταγγείλει τη μαφία των χαλιών. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα καταγγελίας, συγκινητικό αλλά και οργισμένο, που μιλάει για την αξία της ελευθερίας και της μνήμης.

 

Η Βασιλική Νίκα σπούδασε Παιδαγωγικά και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνικής Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας. Υπηρετεί ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση, σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα φιλαναγνωσίας, ενώ έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία για παιδιά και για εκπαιδευτικούς.
Έχει επίσης μεταφράσει πολλά παιδικά βιβλία, κυρίως από τα ιταλικά. Για τη μετάφραση ενός από αυτά, Ο Ματθαίος και ο παππούς, του Ρομπέρτο Πιουμίνι (Εκδόσεις Πατάκη), αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα ΑΝΤΕΡΣΕΝ για το έτος 2006. Μέσα από τις μεταφράσεις της, παρουσίασε στην Ελλάδα πολλούς σημαντικούς Ιταλούς συγγραφείς, όπως η Μπιάνκα Πιτσόρνο, ο Ρομπέρτο Πιουμίνι, ο Λουτσάνο Κομίντα. Έκανε ταυτόχρονα διπλή μετάφραση από τα ιταλικά στα ελληνικά και από τα ελληνικά στα ιταλικά κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου Από: Μικέλε Προς: Φώτη, από τους συγγραφείς Λουτσάνο Κομίντα και Βαγγέλη Ηλιόπουλο, το οποίο εκδόθηκε σε δική της μετάφραση και στα ελληνικά (Εκδόσεις Πατάκη) και στα ιταλικά (Εκδόσεις EL). Από το 2004 έχει τη διεύθυνση και την παιδαγωγική επιμέλεια της σειράς λογοτεχνικών βιβλίων Χωρίς Σωσίβιο στις Εκδόσεις Πατάκη. Έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου είναι υπεύθυνη για την Ελλάδα του περιοδικού της ΙΒΒΥ Bookbird, καθώς και του περιοδικού της Παιδικής βιβλιοθήκης του Μονάχου White Ravens.

H επίδοση της άνω τιμητικής διάκρισης θα γίνει σε επίσημη τελετή, υπό την αιγίδα και ενώπιον του Δημάρχου Αθηναίων κου Νικήτα Κακλαμάνη, στις 22/3 και ώρα 19.00΄ στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Αθηνών.



Page generated: 02/10/2024 16:12:35