Κατηγορίες

Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2018

Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2018

 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μουσείο Μπενάκη ανακοινώθηκαν την Τρίτη 12 Ιουνίου, τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2018.

 

Τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη διακρίθηκαν!

 

Στην κατηγορία ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ – ΝΟΥΒΕΛΕΣ το βραβείο απέσπασε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης για το Ντεπό.

 

Είκοσι επτά διηγήματα. Ξαναγεννιέται ο πολφός των λέξεων και οι σπαστές αυτές αφηγήσεις γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο.

 

Για τη βράβευσή του δήλωσε:

 

«Η τιμή της βράβευσής μου είναι μεγάλη και με κάνει εξόχως χαρούμενο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο την κριτική επιτροπή για την απόφασή της όσο και το περιοδικό Αναγνώστης που συνεχίζει, παρά τις δυσκολίες, να δίνει κουράγιο στους δημιουργούς και να τιμά πολλαπλώς τη γραφή και τις αέναες αναζητήσεις της. Σας ευχαριστώ και πάλι και να θυμίσω ότι κάποιοι μπορεί να είμαστε συγγραφείς ή ποιητές, αλλά, κυρίως, είμαστε όλοι αναγνώστες. Και χωρίς διαρκή, πυρετική ανάγνωση δεν υπάρχει και αξιόλογη δημιουργία νέας λογοτεχνίας. Ο Ρενέ Σαρ έγραψε: “Ο καρπός δεν βλέπει. Μόνο το δέντρο”».

 

 

 

Στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ το βραβείο απέσπασε ο Γιάννης Γορανίτης για το 24.

 

 

 

24 στιγμιότυπα, 24 καρέ, 24 στάσεις, όσες και σε ένα φωτογραφικό φιλμ. Όσες και οι στάσεις του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της Αθήνας.

 

24 αυτοτελείς, ημιτελείς, μετέωρες και συνεχιζόμενες ιστορίες που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα βαγόνια και τους σταθμούς.

 

 

 

 

 

Για τη βράβευση του δήλωσε:

 

«Το βραβείο της επιτροπής του Αναγνώστη ήταν για μένα μια απρόσμενη ώθηση, ένα εφαλτήριο που ελπίζω να λειτουργήσει δημιουργικά για τα επόμενα βήματά μου στην πεζογραφία. Έχω αποτυπώσει εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις στο χαρτί, αλλά δυσκολεύομαι να βρω έστω και λίγες για να εκφράσω τη χαρά, την ευγνωμοσύνη και τη συγκίνηση που μου γεννά αυτή η βράβευση. Ελπίζω ότι αρκεί ένα μεγάλο και ολόψυχο ευχαριστώ σε όσους διάβασαν και ξεχώρισαν το 24 ανάμεσα σε τόσα εκλεκτά βιβλία».

 

 

 

Και στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ το βραβείο απέσπασε ο Γιώργος Παναγιωτάκης για το Όταν ήρθαν για εμένα (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2).

 

 Ένας κόσμος που βρίσκεται δίπλα μας και κατοικείται από συνηθισμένα παιδιά με ασυνήθιστες ιδιότητες. Παιδιά που θα κάνουν φίλους, θα ζήσουν επικίνδυνες και αστείες περιπέτειες, θα γνωρίσουν αλλόκοτους καθηγητές, θα αποδεχτούν τη μοναδικότητά τους.

 

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης δήλωσε:

 

«Το πολύ τιμητικό αυτό βραβείο έρχεται σε μια εξαιρετική στιγμή, καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες έβαλα την τελευταία λέξη στο τρίτο βιβλίο της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων. Ολοκληρώνεται έτσι ένας κύκλος του μικρού αλλόκοτου κόσμου που έφτιαξα, προσπαθώντας να ερμηνεύσω τον μεγάλο, τον πραγματικό. Ο τελευταίος κρύβει επίσης μέσα του μπόλικη παραξενιά και συχνά μας τρομάζει. Όμως αυτόν μόνο έχουμε και αυτόν οφείλουμε να κάνουμε καλύτερο».

 

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτονται τα Δελτία Τύπου και τα εξώφυλλα των βιβλίων.

 

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε.

 

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 28/09/2024 00:23:55